Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
Кадър: БНТ
Надежда Нейнски Кадър: БНТ

Трябва да си осигурим контрол над процеса

Предложението, идващо от Франция по отношение на РСМ, е най-сериозното предложение което е получавала до момента България по спора със западната си съседка, каза в студиото на „Тази сутрин“ бившият външен министър Надежда Нейнски.

„За първи път се получава ангажимент за вписване на българите в конституцията на западната ни съседка. Трябва да отдадем дължимото на Франция като председател на ЕС“, каза тя.

Конституцията на Република Северна Македония обаче е отделно от двустранния ни договор от 2017 г. а той е включен в преговорната рамка т.е. ще има мониторинг. Затова е важно България да си осигури контрол над процеса и затова трябва да има политически гаранции за изпълнението му, каза Нейнски.

Политическата стабилност в страната е важна когато водиш преговори, смята Нейнски. Сегашните мнозинства в парламента са плаващи, стабилно мнозинство се формира около идея или цели и това е отговорност на управляващите. Реформите, които а нужни на страната, изискват стабилно проатлантическо мнозинство, каза Нейнски, която посочи и главната отлика между сегашното положение и това по времето на кабинета „Филип Димитров“.