Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Надяваме се подкрепата да дойде от народните представители на ИТН. Те все още са част от кабинета. Искрено се надявам здравият разум да надделее. Призовавам всички включително и ръководителите на ИТН да гласуват със съвест.“ С този призив се обърна министърът на земеделието д-р Иван Иванов в предаването „Защо, господин министър?“ по БТВ.

Той допълни, че за него е непонятна тази новосформирана коалиция, която се е появила в Народното събрание от партии, които по принцип са неправилно разположени с една единствена цел една от тях да запази старите си механизми за влияние. Министър Иванов заяви, че БСП полага усилия на база разгвори и призиви към народните представители, които имат разум. „Народния представител представлява българския народ, той трябва да влезе в тази роля, защото гражданите очевидно не желаят това събиране, което е с неясна цел. 

Премиерът и вицепремиерът Нинова няколко пъти заявиха, че това е коалиция на мафията.“, допълни още агроминистърът. По думите му ако се съберат ГЕРБ, ИТН, ДПС и “Възраждане” ще това ще е коалиция, която поставя под въпрос изобщо актуализацията на бюджета, парите за пенсионери, парите за младите семейства, бъдещето на държавата. "Най-интересното беше, че “Възраждане” гласуваха против увеличението за пенсиите. Те обричат на глад нашите родители, баби и дядовци.“, каза още министър Иванов.

На въпроса за изявлението на президента Румен Радев министър Иванов заяви, че е силно изненадан от думите му. „За мен е наистина изненадващо и доста неприемливо, тъй като заставайки срещу правителството той застава и срещу БСП. Това означава, че във партията ще възникне сериозна дискусия по тази тема и какви ще бъдат взаимоотношенията ни оттук нататък“, допълни аграрният министър.

Относно френското предложение министър Иванов заяви, че всеки, който в момента използва темата Македония, спекулира. „Ние сме заявили точно и ясно, че тази тема за БСП е затворена страница“, уточни агроминистърът.

По повод изкупуването на зърно министърът на земеделието беше категоричен, че в момента е отпаднала необходимостта от такъв резерв, тъй като ни очаква много добра реколта тази година. „Аз лично се убедих в Добрич, когато присъствах на откриване на жътвата“, допълни министър Иванов. Той подчерта, че не очакваме да има риск от недостиг на зърно. „Предприели сме всички необходими действия в тази посока. Осигурили сме средства за земеделците, разбира се, това е свързано неотлъчно с приемане на актуализация на бюджета. Защото в противен случай последствията ще бъдат много тежки“. Той обясни, че отпуснатите средства за изкупуване на зърно са в БНБ и предстои решение на Министерския съвет как да бъдат оползотворени.

В заключение бе коментирана темата ГКПП Капитан Андреево, където Иванов заяви, че е дал пълната свобода на проф. Даскалов и на заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. „Отварям скоба, че са от представители от ПП, което е един сериозен знак за доверие между двата коалиционни партньори. Ние сме единственото министерство, което се управлява съвместно БСП и ПП“, заключи министър Иванов.