Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХРИСТО ИВАНОВ
ХРИСТО ИВАНОВ

Френското предложение за Република Северна Македония е изключително добро за България и ние заради вътрешнополитически спорове сме на път да го изпуснем. Това ще е национално предателство, а не другото.

Това обяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Събуди се" по NOVA.

"Освен правителствената криза и тази в досега управляващото мнозинство България е изправена пред едно много важно решение, свързано с Република Северна Македония. Това е важно не само за Северна Македония, но и аз нас, а ние сме на път да го провалим. Това ще бъде изключително жалко за нас. Това налива допълнително масло в огъня”, подчерта Иванов.

По думите му Слави Трифонов се опитва да експлоатира темата за Северна Македония, за да си осигури алиби за някакви свои вътрешнополитически действия.

„Това е един начин, който меко казано е безотговорен. Най-накрая ние получихме резултат от френските усилия за посредничество. Прочетох много внимателно предложението. Говорих и с много авторитетни дипломати от различни политически сили. Общото мнение е, че това е едно много добро за България предложение. Искам да ме чуят всички – това е изключително добро за България предложение, което ние сме готови да изхвърлим в коша поради това, че сме във вътрешнополитически скандал в момента”, категоричен е Иванов.

И допълни: „Когато България сега не успее да разгледа това предложение, защото няма политически контекст – някой да иска да се занимава с тази тема – а това предложение е много добро за нас и не знаем кога ще има второ такова - когато това се случи – ето това ще бъде национално предателство. Според предложението Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да си промени конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи. ако Македония не направи това - няма да има преговори за ЕС, няма да вдигнем ветото”.

По думите на Иванов ДБ ще подкрепят френското предложение за Северна Македония, ако то влезе за обсъждане в пленарна зала в парламента.

„Франция се ангажира да ни помогне и когато казвам, че предложението е добро за България, го казвам, защото самият външен министър в оставка Теодора Генчовска също го потвърди в Народното събрание, каза още Христо Иванов.

"И най-добрата защита на правата на българите в Македония ще отнеме години, но най-добрата гаранция е именно Европейския съюз", натърти Иванов.

Той бе категоричен, че трябва да се направи всичко, за да бъде запазен кабинетът в сегашния му вид.

Според него обаче дори да оцелее мнозинството в парламента вече няма да е такова, което може да осигури стабилно управление на България.

"При всички положения трябва да се потърси нова формула за подкрепа на правителството. Ако не отворим нова политическа страница, колкото и да е трудно това - с грешки или къси съединения, се обричаме на много тежки времена", предупреди лидерът на "Демократична България".

Иванов обяви още, че не знае дали кабинетът ще оцелее при вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Според него хората на Бойко Борисов и ДПС са загубили времето да се изчистят и да покажат, че имат балансирана оценка и затова двете партии трябва да останат в чистилището извън изпълнителната власт.