Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на парламента Никола Минчев.
Шефът на парламента Никола Минчев.

В такъв парламент може би е по-добре да не бъда председател

Това е акт на сформирано ново мнозинство. Така вече бившият председател на Народното събрание Никола Минчев коментира пред журналисти минути, след като оставката му бе гласувана.

ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и останалите от ИТН вече са заявили, че ще подкрепят вот на недоверие и ако всичко следва тази логика, бе трябвало и той да мине по този начин, по който мина това гласуване. Това е репетиция за тогава и демонстрация, че вече има такава коалиция.

Председателят винаги става жертва, когато управляващото мнозинство стане малцинство, това е, коментира още Минчев. Той обясни, че темата за Северна Македония е изкуствена тема и "няма заек под тази шапка".

Минчев обясни, че остава редови депутат. В гласуването за оставката му той бил "въздържал се".

Новото управляващо мнозинство ще си избере новия председател, аз няма да имам думата. Нека да видим кой ще е кандидат и тогава ще реша, отговори той на въпрос дали би подкрепил Ива Митева за председателското място.

Преди това Минчев говори и пред депутатите от парламентарната трибуна.

Аз влязох в НС с желание за подмяна на един модел, който властваше към този момент. Новооформящото мнозинство в НС не само носи вина, а твърдо съхрани този модел. В такъв парламент може би е по-добре дори да не бъда председател, защото се оказа, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен. Това каза Минчев минути преди парламентът да гласува отстраняването му като шеф на НС.

"Независимо какво ще се случи на гласуването, за мен бе чест. Ако се наложи да избираме нов председател - пожелавам той или тя да се опитва да бъде поне толкова обективен колко аз, а колко съм успял вие си знаете, добави той.

Всички знаем, че истинското основание за моята оставка е същото, което стои и за вота на недоверие другата седмица, отбеляза Минчев. И отбеляза, че за него е било чест да влезе в НС и да бъде избран като пръв сред равни. Той подчерта, че винаги се е стремял да подхожда с уважение към всички народни представители. Винаги съм се стремял да ви изслушвам и да ви давам думата, заради което съм си навличал и критики от коалиционните партньори, обърна се той към опозицията. "Ние тук всички сме избрани от народа, харесва ни или не. И на мен ми се искало да не сме 67 а 137 народни представители, но това е решил българският народ", каза още Минчев.

Управляващото мнозинство и министрите отново станаха на крака, а дори опозицията му ръкопляскаше. Председателстващият в момента Кристиан Вигенин подхвърли от трибуната, че макар да няма право на изказване, му заявява пълната си подкрепа.