Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има задкулисни интереси да се свали управлението Корнелия Нинова Кадър: БНТ

Няма смислена алтернатива на сегашното управление. Алтернативата са "Възраждане", ГЕРБ, ДПС и ИТН, коментира по БНТ вицепремиерът Корнелия Нинова.

Тя нарече случващото се политическо озверяване. Цели само събаряне - на Никола Минчев и на правителството, а как посрещаме есента и зимата и как осигуряваме хората, попита тя. 

"Отдавна имаше сигнали за противоречия между ИТН и ПП. Сериозно започнаха при избора за гуверньор на БНБ. После пак имаше искри. Те бяха или за пост в някой регулатор, или за пари, както за строителството. Не е принципен спор - категорична е Нинова. - Какво може да събира тези хора? "Възраждане" иска излизане от ЕС и НАТО. ДПС декларира проатлантически и проевропейски позиции. Само интересът може да ги обедини."

На въпрос за вота на недоверие според вицепремиера има политическа шизофрения или раздвоение на личността. Една трета от мотивите според нея са срещу министъра на енергетиката, който е от ИТН. Подкрепят вот срещу собствения си министър.

Що се отнася до икономиката, Нинова не разбира как признават, че икономическите показатели БВП, потребление и износ растат в първото тримесечие, при положение че е криза и война, но отчитат, че е малко.

"Има задкулисни интереси да се свали това управление и да се върне старият модел на власт", категорична е тя. 

Според нея има чудовищни данни за корупция при ремонта и поддържането на язовирите. И призна, че е имало много тревожни моменти в последните дни, когато валяха силни дъждове. "Не съм говорила, но беше тревожно", каза тя.

Корнелия Нинова вижда проблема в коалицията в лошата комуникация. Причината е в това, че имаше няколко равнища на комуникация, които се разминаваха - в парламента, експертно, лидерско и в Министерския съвет. Трудно се координират четири формата за вземане на решение.

"Предсрочните избори са най-лошият вариант, защото ще оставим държавата без парламент. Служебен кабинет може да управлява, но не да взема решения, които да станат закони в Народното събрание. Няма да има данъчни облекчения, повишение на пенсиите, 160 млн. за земеделските производители много ме притесняват. Трябва да има парламент, актуализация на бюджета", добави Нинова.

По въпроса за РСМ тя не смята, че това е било тема, не може еднолично Кирил Петков да реши този въпрос. "Беше изкуствено създадено напрежение. ИТН се опитаха да я превърнат в алиби за излизане от правителството. Ние сме за вдигане на ветото, ако се изпълнят условията на България", каза още вицепремиерът.

Според нея би било добре най-важните задачи да се изпълнят до края на годината и след това да отидем на избори.