Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"168 часа" единствен откри записа как двама напускат Коиловци, останалите трима по това време вече са в болницата

Двама се измъкват, трима са смазани от бой от спецотряда на селото

Дни след инцидента главният секретар на МВР се озова в Париж

Подобен случай като този със самолета фантом се разигра през 2012 г., когато френски граждани кацнаха с парашути близо до плевенското село Коиловци. За разлика от пасажерите на сегашния самолет фантом онези нямаха късмет.

"168 часа" тогава откри запис от камера на двама от предполагаемите френски парашутисти. Останалите трима бяха бити, а някои и простреляни от спецотряда на селото.

На снимките бегълците бяха разпознати от местните хора веднага след инцидента от 16 октомври 2012 г. Според селяните това са двамата чужденци, които за разлика от тримата си сънародници са

успели да избягат

след сблъсъка с братята Цоневи и полицай Румен Русков. Французите са с арабски черти и са минали посред бял ден под носа на българската полиция, докато тя е оглеждала района на мелето.

Двамата са пресекли пеша центъра на Коиловци към 9,20 часа на 16 октомври. Точно когато полицията е претърсвала местността километър по-нагоре. Чужденците моментално направили впечатление, защото били прекалено добре облечени за роми, с много по-светла кожа и с арабски черти, атлетични, тук-там изкаляни. Те са единствените, които успяват да избягат.

Тогава "168 часа" разкри и запис, на който полицията и Пътна помощ извозват изпотрошения черен джип от мястото на

среднощното меле Возилото е със счупени стъкла.

Историята започва през нощта на 15 срещу 16 октомври.

Двама от така наречените френски тюлени скачат с един парашут, като предният се приземява на колене, установяват от Гражданска защита. Другите трима вероятно са били с черен джип, нает от София. По-късно по GPS-а на джипа е установено, че началната им точка е съседното на Коиловци село Славяново, а крайната - Дебово, което е на пътя за Никопол и Белене.

Според запознати най-вероятно джипът "Нисан" е бил в Славяново на изчакване. Когато парашутистите кацат, те

по радиостанция

се свързват с хората в джипа

и партньорите им тръгват към тях.

По това време местният полицай Румен и приятелите му - двамата братя Славчо и Васко, решават да направят редовната си обиколка. Те са част от отряда на селските патрули на с. Коиловци. Обикновено пазят по двама. По случайност тази вечер са трима, защото единият брат е международен шофьор и често отсъства от страната. В деня на инцидента той е в страната и решава да ги придружи.

Двамата братя и полицаят са местните здравеняци - закрилници на селото. Тримата са горе-долу на една възраст - около 45-годишни, и са приятели от години.

Започват да патрулират от зор. На шест километра от Коиловци е прословутото ромско село Мечка.

Хората оттам редовно

обират къщите

и реколтата на хората от съседните села.

Селският патрул минава през ливадата, защото знаят, че ромите могат да приберат окосената люцерна.

Към един и нещо през нощта от ливадата се задава джип с изгасени фарове. Тук вече версиите се разминават. Близки до нашите смелчаци твърдят, че мощното черно возило тръгва срещу тях, за да ги прегази. Единият дори си вади медицинско, че кракът му е засегнат от удара на джипа. Според другата версия френските тюлени са си карали със загасени фарове край нивите, когато нашите ги заподозрели, че са им

задигнали

люцерната

Изкарали са ги от джипа и е започнало мелето. Истината никога няма да излезе наяве, защото французите се отказват да повдигат обвинения. А и нашите са в правото си да охраняват собствения си имот.

Французите в мощното возило са двама. Оказва се, че владеят различни стилове бойни изкуства. Въпреки това нашите с юмручен селски стил успяват да ги неутрализират. Когато вземаме превес в схватката, чужденците викат на помощ парашутистите. Тримата изскачат от храстите. Което означава, че единият, дошъл с джипа, е оставен, за да им бъде водач или помагач.

"Категорично е било самоотбрана. Французите не са се били с шамари, а са прилагали различни хватки и ключове.

Успяват да проснат

двамата братя на земята,

а това са мъже по над 100 кг", казва кметът.

"Румен е полицай от двайсет години, ясно му е кога може да използва оръжие, но вижда, че ги натискат, двамата чужденци са върху единия брат, другите двама са върху другия. Третият тръгва срещу полицая, който му изкрещял: "Полиция", но не последвала реакция. Стрелял във въздуха, след което останалите оставят братята и тръгват срещу него. Той се плаши, че ще му вземат оръжието и ще ги закопаят някъде в храстите. Затова се принуждава да простреля двама в краката. Така обръща силите, двамата братя скачат, чупят носа на единия чужденец, другите двама успяват да избягат." Когато битката приключва в 1,38 часа, полицаят подава сигнал на 112. Пристигат дежурен прокурор, дознатели, полиция. Братята са задържани за 24 часа, а на местния герой Румен оръжието е прибрано. Тримата чужденци са отведени в ортопедията на Плевен, където се оказва, че полицаят ги е прострелял изключително професионално, без да засегне или натроши с куршуми костите на краката им.

При претърсването намират калния парашут, скрит в храстите.

Това са двамата французи, които се оттеглят след побоя през нощта.
Това са двамата французи, които се оттеглят след побоя през нощта.
Отделно откриват и три сака в сигналнооранжево, завити в брезент в храсталак на 10 м от ливадата. В една от чантите е намерена полева медицинска носилка,

уреди за скално катерене,

подводничарски уреди, както и модерно медицинско оборудване - апарат за кардиограма, кислородни бутилки за обдишване. Странното е, че в джипа намират и черен скоч от фолио, който по филмите се ползва за връзване на ръце и крака, както и за запушване на уста. В джипа има и лаптоп, както и нещо, залепено на задното стъкло. В оборудването има триножник, на който може да се постави фотоапарат или теодолит, уред за измерване на нива и разстояния. Както и високомер, който е като електронен часовник. Ползва се обикновено от парашутисти, за да знаят на каква височина да скочат. На сутринта от полицията предлагат на тримата бити французи да се свържат с посолството и да кажат, че има задържани ранени техни граждани. За всеобщо изумление парашутистите отказват. Въпреки това от полицията правят запитване дали във Франция има граждани с такива имена.

Най-странното е, че от посолството казват, че нямат такива граждани. Два дни по-късно автомобил на мисията пристига в болницата и прибира французите в София, а малко след това те напускат България. Случайно или не, точно тогава главният секретар на МВР Калин Георгиев заминава за Париж.