Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетки гробове на убити украински войници се копаят ежедневно в североизточния град Харков.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Десетки гробове на убити украински войници се копаят ежедневно в североизточния град Харков. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Папа Франциск: Не съм на страната на Путин, но войната може би е провокирана по някакъв начин

Украинските сили все още държат позиции в Северодонецк в опит да евакуират попадналите в капан цивилни. Във вторник стана ясно, че Русия е разрушила и последния мост, останал единствената връзка с опустошения източен град, предаде Ройтерс. Последните събития очертаха една от най-кървавите битки във войната, която може да стане причина за хуманитарна катастрофа, по-голяма дори от случилата се в Мариупол.

“Ситуацията е много трудна, но има комуникация с града”, каза кметът на Северодонецк Олександър Стриук. “Руските войски се опитват да щурмуват града, но военните се държат твърдо.”

Според Украйна повече от 500 цивилни са хванати в капан в химически завод в индустриалната зона на града, където вече със седмици се крият от руските нападения.

Евакуациите все още се извършват “всяка минута, в която има затишие и се открие възможност за транспортиране”, обясни Стриук. “Но това са дискретни евакуации, извършвани една по една, за които се използва всеки възможен шанс.”

Битката за Северодонецк - град с повече от 100 000 души население преди войната, сега е най-значимата в Украйна, а конфликтът там се превърна във война, целяща изтощение.

Киев заяви, че губи около 100 до 200 войници всеки ден, а стотици други са ранени. В обръщение през нощта президентът Володимир Зеленски определи битката за Източен Донбас като една от най-бруталните в европейската история. Той обеща на своите сънародници Украйна да си върне дори анексирания полуостров Крим.

На фона на утежняващия се конфликт украинският президент помоли германския канцлер Олаф Шолц да окаже пълна подкрепа за страната му, като го обвини, че е твърде загрижен за отношенията между Берлин и Москва. Това се случи часове преди Германия да съобщи, че ще предостави система за противоракетна отбрана на Украйна, но канцлерът все още не е коментирал думите му.

В Донецк пък сепаратистите се обърнаха към Москва с призив за помощ заради зачестилите обстрели на жилищни райони. “Използват се забранени методи за водене на война, обстрелват се жилищни райони. Всички необходими сили, включително съюзническите и тези на Руската федерация, ще бъдат използвани за противодействие на врага”, заяви ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин.

Той твърди, че за изминалото денонощие са потушени десетки конфликти, включително в магазин и в болница. Поне 5-има души са загинали и над 22 са ранени. “Защитата на републиките е основната цел на специалната военна операция”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че ДНР и ЛНР имат подкрепата на Русия и тя ще се бори да ги откъсне от Киев изцяло.

В Буча пък областната полиция съобщи, че е открила нов масов гроб със 7 тела в него. Някои от тях са били завързани. Предполага се, че са измъчвани от руските войници, след което били убити. Идентифицирането на жертвите е започнало. Москва отрича да е отговорна за зверствата в Буча.

Междувременно папа Франциск коментира в интервю конфликтната обстановка в Европа, като загатна, че войната “може би е била провокирана по някакъв начин”. Запитан дали е на страната на руския президент, папата отговори: “Не, не съм, просто съм против свеждането на сложността на ситуацията до разграничаването на добро и лошо”. Той заяви, че “живеем в третата световна война” и докато осъждаме “свирепостта и жестокостта на руските войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме те да бъдат решени”, включително оръжейната индустрия, която е сред факторите, които осигуряват стимули за войната.