Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еди Рама представя Ковачевски като премиер на „бъдещата Западна България“ Кадър: YouTube/LifeEvents
Еди Рама представя Ковачевски като премиер на „бъдещата Западна България“ Кадър: YouTube/LifeEvents

Албанският премиер Еди Рама определи като "трагикомична истерия" реакциите след шегата му с македонския министър-председател Димитър Ковачевски, когото през смях обяви за "премиер на бъдещата Западна България" пред германския канцлер Олаф Шолц.

Рама обясни, че шегата му „иронизира безсмисленото вето на България за започване на преговори за Северна Македония", след като преди години тази страна бе блокирана и от Гърция, което наложи смяната на името й, съобщават албанската ТВ КЛАН и БТА.

Телевизията напомня за реакциите в Република Северна Македония след случката, които стигнаха дори дотам, че опозицията не се поколеба да поиска оставката на премиера Ковачевски с мотив, че смехът му и липсата на извинение от албанския премиер за тази шега в присъствието на германския канцлер и гръцкия министър-председател представлява „одобрение за продажбата на национална идентичност“.

Албанският министър-председател коментира в туитър реакциите в Скопие като "трагикомична истерия сред пушек от кюфтета" и обясни кого е искал да засегне с шегата си: "Не е ясно да се смееш или да плачеш заради истерията на някои среди в Скопие към премиера Ковачевски след публикуването на видеото от ръкостискането с канцлера Шолц в Солун, където се подиграх на грозната блокада на Северна Македония от страна на България", написа в туитър Еди Рама.

Рама не за първи път иронизира блокадата на България по отношение на започването на преговори на ЕС със Северна Македония, отбелязва ТВ Клан.