Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

"Най-големият компромис беше да участваме с БСП, защото преди това БСП беше част статуквото. Те са част от статуквото - аз съм наясно с цялата ситуация от промяната от 10 ноември 1989 г. Оттогава всичко е ясно за БСП". Това каза лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в първото си интервю за годината по Дарик радио. Това е и първото изявление на Трифонов, след като обяви, че изтегля министрите си правителството заради държавния бюджет и казуса около ветото за Северна Македония.

"Спечелихме избори, за които трябваше да поемем отговорност. Решихме да не се събираме с други партии, за да поемем сами отговорност. Тогава направих изявление, в което казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, следващия път ще направя каквото зависи от мен, за да има правителство", каза още Трифонов. И припомни, че от ИТН са подписали споразумение само с ПП, а не с останалите партии, за да има правителство. 

Той допълни, че целта на ИТН за участие в управлението е била да се въведат в действие решенията на референдума от 2016 г. 

"Аз не съм популист. Аз казвам това, което смятам, че е правилно. Имам цел и не се изживявам като реформатор. Моята цел е да върша работа", каза още той.

По думите му след като през юли е спечелил изборите предложил на Петков и Василев да станат част от кабинета му кабинет. Но Петков поставил условие в кабинета Асен Василев да е министър на финансите.

Трифонов описа Кирил Петков като емоционален,  а Василев като гъвкав.

Аз просто съм изтеглил министри. За да се развали, трябва да има други действия и ходове. Аз не съм развалял нищо, каза още лидерът на ИТН. И допълни, че не е човек, който гледа отстрани.

„За добро или за лошо съм участник в цялата тази работа. Има две основни причини – поводът е, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, бяха пропуснати. А причините са две. Основната е, че по отношение на Македония се води двойна политика – едната от МВнР, за която отговорност носи ИТН. Другата е финансова – държавата, според мен и според информацията, която имаме, е доста зле финансово“, каза още Трифонов, опирайки се на информация на министрите на енергетиката и регионалното развитие и благоустройството. По отношение на Македония той посочи Весела Чернева, която по думите му дублирала външния министър Теодора Генчовска.

Лидерът на ИТН заяви, че във всички министерства има хора подчинение не на министрите, а лично на Кирил Петков.

Очаквайте подробности!