Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германският канцлер Олаф Шолц и премиерът Кирил Петков дават съвместно изявление в Министерския съвет СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Германският канцлер Олаф Шолц и премиерът Кирил Петков дават съвместно изявление в Министерския съвет СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Увереност, че Северна Македония е узряла да изпълни българските условия, за да бъде вдигнато ветото на София върху преговорите за присъединяване към ЕС, изразиха канцлерът на Германия Олаф Шолц и премиерът Кирил Петков.

Двамата разговаряха на финала на Балканската обиколка на Шолц, чиято главна цел е отблокиране на разширяването на ЕС. Той бе в Скопие преди да пристигне в София.

Северна Македония трябва да изпълни всички условия и е узряла вече да тръгне по този път. Проблемът е как ще стигнем заедно до този резултат. Смятам, че ще постигнем напредък, заяви Олаф Шолц в София. А думите му бяха потвърдени от премиера Кирил Петков.

Българският министър-председател е подчертал пред Шолц българските условия за вдигане на ветото - европейска гаранция, че българите ще бъдат вписани в македонската конституция и спазване на рамковата позиция на НС и договора за приятелство. Позицията на правителството ни е различна от тази на президента Румен Радев, при когото отиде Шолц след разговора с Петков. Радев настоява македонците първо да променят конституцията си и не приема тона да стане след вдигането на ветото при гаранции от страна на ЕС.

Германия разбира, че има натрупани исторически противоречия, но нашият собствен опит показва, че европейската интеграция е пътят за разрешаването им, подчерта при изказването си Шолц.

Важно е разширяването на ЕС да започне сега, категоричен бе канцлерът. Преди да пристигне в София той обеща пред македонците да се застъпи за тях.

В разговорите между Петков и Шолц участваха и двама от министрите на ИТН, които скоро би трябвало да се оттеглят от правителството - Теодора Генчовска и Александър Николов. И двамата обаче не уважиха официалните изказвания на премиерите.