Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на отбраната Драгомир Заков СНИМКА: Архив
Министърът на отбраната Драгомир Заков СНИМКА: Архив

В момента няма как да помогнем с оръжия на Украйна, ако пратим сега, ще оголим нашата армия, а това не е отговорно.  Така военният министър Драгомир Заков коментира искането на украинският посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжия на Украйна преди Би Ти Ви.

В телевизионно интервю Москаленко подробно цитира и  наличното въоръжение в българската армия. "И мен ме учуди как посланик в друга държава борави с цифри за наличности в българската армия, това е изключително странно", коментира военният министър. Той каза, че уважава украинския посланик, виждал се е с него многократно, но не мисли, че може така свободно да се борави с цифри.

Наша работа е да боравим с тези цифри, каза Заков и допълни, че не може да прецени откъде посланикът има тази информация. Той подчерта, че негова работа като министър, който отговаря за отбранителната политика на България, е все пак да осигури определени наличности в армията, които са необходими.

Ние също имаме разчети какво е необходимо за нашата армия, в една ситуация, в която не знаем какво би могло да се случи, посочи Заков. Той подчерта, че страната ни има необходимост също от тези въоръжения и ако ние днес ги предоставим, какво ще остане за българската армия. Ако попитате, който и да е производител, ще ви каже, че подобни оръжия се произвеждат в рамките на две до три години. Как ще бъдат попълнени тези липси в нашата армия, попита министър Заков.

Нямаме информация каква е целта на полета, води се разследване, но най-вероятно се отнася до съвсем тривиален случай, заяви министърът на отбраната Драгомир Заков за случая със самолета, нарушил въздушното пространство на няколко държави, включително и България.

Министърът предположи, че самолетът е трябвало да бъде прекаран от Литва до България, след като е бил закупен. И тъй като процедурите за регистрация в Литва отнемат време, собственикът е решил да си го върне в България, каза министърът. Той съобщи, че не са открити взривоопасни вещества, наркотици или следи от тях. Хората са нарушили доста правила и в момента очевидно се укриват, каза Заков.

Попитан защо никоя държава не е направила опит да приземи самолета, министърът каза, че няма такава процедура, защото това е цивилен самолет и не представлява заплаха. Самолетът се следи и ако се забележи поведение, което представлява опасност, се прилагат съвсем други мерки, допълни Заков. Той обясни, че когато самолетът не е насочен към конкретна инфраструктура, очевидно не е заплаха. Ако обаче влезе в маршрут, който би могъл да представлява заплаха, се задействат съвсем различни процедури, посочи военният министър.

В отговор на въпрос Заков каза, че с такъв самолет трудно би могъл да се осъществи тест на системата за отбрана на НАТО Air policing, защото това се прави на по-голяма височина, а тук става въпрос за самолет, който е летял е на много малка височина с много ниска скорост. Това е по-скоро спекулация, коментира подобни твърдения министърът. Той бе категоричен, че българските въоръжени сили са свършили своята работа. Пилотът на дежурния изтребител, който е помогнал в ситуацията, е излетял с риск за живота си при много трудни метеорологични условия и си е свършил перфектно работата. Имало е риск пилотът да не може да кацне на летище Граф Игнатиево навреме, преди бурята, информира министърът.