Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутати от ПП СНИМКА: Юлиан Савчев
Депутати от ПП СНИМКА: Юлиан Савчев

Експертите и юристи от "Продължаваме промяната", които са работили по една част от закона за КПКОНПИ, дават изявление.

Заявиха, че са възмутени от "откровените лъжи", които ИТН са изляли относно изготвянето на законопроекта. Представителите на ИТН саботират в трети пореден парламент всички възможни действия за реформа в КПКОНПИ и ефективни действия срещу корупцията, заяви председателят на правната комисия в НС Милен Матеев.

Нарекоха реакцията като "истерична" и уточниха, че подобна реакция са наблюдавали в експертните съвети, организирани по изготвянето на законопроекти. ИТН са саботирали процеса по изготвяне, като или не са присъствали, или са се появявали за пет минути, заявявайки, че твърдо държат на своето условие - да имат човек в комисията с право на вето, който да решава кой да бъде разследван и кой не.

Уважаван юрист като Ива Митева не е прочела законопроекта и говори абсолюти лъжи за това как членове от него са противоконституционни. 

Комисията ще решава дали да обжалва или не. Разследващите инспектори няма да участват в съдебната фаза на назакателния процес, те имат касателство само в досъдебната фаза. Единствено и само народни представители ще могат да предлагат членове на комията, а не неправителствени организации. Председателят няма да определя кой определен инспектор за поема дадена преписка, изброиха от "Промяната". И отново подчертаха, че Митева не е чела законопроекта им. Не е отпаднал нито един кръг от лицата, които трябва да подават декларации пред КПКОНПИ, настоя Матеев.

"С внасянето на този законопроект ясно показахме, че няма да чакаме повече. Действията срещу корупцията трябва да бъдат предприети, въпреки усилията на прокуратурата да подава чадър на абсолютно всички лица по високите етажи на властта, които по един или друг начин са свързани с корупцията", заяви Мирослав Иванов. И благодари на ДБ и БСП за конструктивния диалог. Според "Промяната" ИТН са единствените, които с поведението и коментарите си ясно показват, че не желаят борбата с корупцията да бъде задействана.

Матеев се извини на ДБ, че са избързали със самосиндикалното внасяне на законопроекта за КПКОНПИ. "Бяхме нападнати, че такъв законопроект няма и не се случва. Затова избързахме", призна той. Целта била да се покаже, че повече няма да чакат и да правят договорки с никого, за да борят корупцията. И изрази надежда законопроектът да бъде покдрепен от всички почтени депутати.