Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хилари Клинтън по времето, когато е държавен секретар, заедно с Кенет Мъртън на международното летище в Порт О Пренс малко след земетресението в Хаити през 2010 г.
Хилари Клинтън по времето, когато е държавен секретар, заедно с Кенет Мъртън на международното летище в Порт О Пренс малко след земетресението в Хаити през 2010 г.

Сенатът трябва да одобри номинацията на бъдещия посланик на САЩ у нас

Бивш посланик на САЩ в Хърватия и Хаити ще замени Херо Мустафа като ръководител на американската мисия в България. В сряда президентът Джо Байдън номинира за поста Кенет Мъртън, който е висш дипломат от ранг “кариерен министър”. Преди да пристигне у нас обаче, номинацията му трябва да бъде одобрена от Сената.

Херо Мустафа дойде в България през септември 2019 г. и е един от най-активните американски дипломати, били на мисия в страната. Тя бе пратена от президента републиканец Доналд Тръмп. Служила е и при президента Джордж Буш-младши (от Републиканската партия), като е работила пряко и с Джо Байдън, докато той е вице на демократа Барак Обама. Нейната номинация също беше през юни, както и тази на бъдещия посланик.

Наследникът ѝ Мъртън е роден в Сейнт Луис, Мисури, но когато е 12-годишен, семейството му се мести в Хъдсън, Охайо, който той счита за свой дом. 

Кенет Мъртън
Кенет Мъртън

“Когато хората ме питат откъде съм, това им казвам - Хъдсън. Аз работя във външното министерство и прекарвам по-голямата част от времето си в чужбина. Нямам друг роден град”, казва дипломатът и допълва, че се прибира на всеки няколко месеца, за да посети майка си и да се види със стари приятели.

Той учил в местната прогимназия, а след това в католическата гимназия в Уолш. Съучениците му го помнят като непринуден, креативен, забавен и умен.

“Той наистина искаше да работи в Държавния департамент. Не много хора знаят какво искат да правят на 16, 17 или 18 г., но той знаеше”, казва съученикът му Роб Маккарти, който сега е магистрат в съда за непълнолетни на окръг Съмит.

Бащата на новия посланик е роден в Австрия

и този факт провокира трайния му интерес към чужди държави и култури.

“У нас винаги имаше чужденци, членове на семейството, които обикаляха из къщата”, казва Мъртън. Признава, че учителят му по история Марк Маса го е насочил при избора му на кариера. Доката учи, бъдещият дипломат вземал уроци по френски и немски език. В младежките си години пътувал до планинската верига Апалачи, където боядисвал къщи и цепил дърва като част от училищен проект. Играел тенис в университета и участвал в училищни пиеси.

“Той имаше много приятели и много се забавляваше, но бе мъдър за годините си”, казва учителят му Маса, който сега е професор по теология в университет в Ню Йорк. По-късно Мъртън завършва бакалавър със специалност “Дипломация и външни работи” в университета “Маями” в Оксфорд, Охайо, и има магистърска степен от Американския университет във Вашингтон. Говори хаитянски креолски език, френски, немски и испански.

Започва първата си работа в Хаити като вицеконсул през 1988 г., като предоставя помощ на американци в беда и интервюира хаитяни, които искат зелени карти и туристически визи.

“Веднага ми хареса”, разказва Мъртън. Той се влюбил толкова много в хората, културата и храната през първите две години в страната, че

отказал позиция в Лондон, за да се върне в Хаити през 1998 г.

По време на втория си престой, който продължил до 2000 г., той служил като икономически съветник. А през 2009 г. е назначен от президента Барак Обама за посланик в Хаити.

Докато работи в различни точки на света, се жени за съпругата си Сюзън, от която

има две дъщери

- Керъл и Елизабет. Служи още в Париж, Брюксел и Бон, като е работил във Вашингтон за държавните секретари Кондолиза Райс и Хилари Клинтън.

“Той е много, много скромен по отношенение на позициите, които е заемал, колко умен е и че общува с президенти и бивши президенти”, казва приятелят му Денис О'Конъл.

Носител е на множество награди, включително Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 г., което уби над 170 000 души. Посланикът е бил в страната по време на ужаса. Той имал гости от Америка, които развеждал из дома си. Когато

земята започнала да се люлее,

всички избягали към задния двор, докато Мъртън се втурнал да крещи на жена си и децата си веднага да напуснат къщата. След това семейството наблюдавало как домът им се движел в различни посоки.

“Това беше нещо, което, честно казано, никога няма да забравя”, казва политикът, въпреки че семейството му не пострадало по време на природното бедствие. Няколко седмици той и кучето му живеели в американското посолство, докато строителни инженери преценявали дали домът му е безопасен. Близките му пък тогава се прибрали обратно в родината си.

“Трудно е да се види, когато всяка сграда е купчина развалини”, казва дипломатът през 2010 г.

В САЩ Кенет Мъртън е изпълнявал ролята на заместник изпълнителен секретар в Държавния департамент. Освен това има опит и като главен заместник помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на таланти, а преди това е бил заместник помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо. Работи като посланик в Хърватия от 2012 до 2015 г.

Последно е бил временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити.

Не е ясно още кога ще бъде одобрен Мъртън, но Херо Мустафа се яви пред Сената в края на юли 2019 г. В своето изявление посланичката си беше поставила за задача

да се бори с корупцията 

Херо Мустафа
Херо Мустафа

По нейно време САЩ наложиха санкции по закона “Магнитски” на трима българи - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Мустафа работи през последните 3 г. за задълбочаване на връзките между България и Запада на всички фронтове, включително икономическия, военния, търговския, както и културните връзки.