Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛЕНА БОРИСЛАВОВА
ЛЕНА БОРИСЛАВОВА
  • Първо НС трябва да приеме бюджета, КПКОНПИ и субсидиите за тока
  • “Има такъв народ” просто не искаха да бъде сменен заместникът на Цацаров
  • Има морални хора в парламента, които да работят с нас за дълго чаканите промени
  • Депутат бе предупреден да остави "Капитан  Андреево", защото хората страдат от инфаркти и инсулти

- Г-жо Бориславова, имате ли вече яснота дали и четиримата министри на “Има такъв народ” напускат правителството?

- Слушах г-н Тошко Йорданов преди малко, каза, че и четиримата ще напуснат.

- А подадените оставки колко са?

- Една.

- Имате ли кандидати за тези четири министерски поста?

- Сряда вечерта обсъдихме на коалиционен съвет с останалите две формации, които застават зад премиера Кирил Петков, че има три важни задачи, които трябва да уплътнят времето на Народното събрание. Първата е гласуването на актуализацията на бюджета, който е обсъден, внесен и одобрен от всички коалиционни партньори. На второ място, трябва да се приемат промените в Закона за енергетиката - там са компенсациите, на които бизнесът разчита. И на трето място, трябва най-накрая да отприщим съдебната реформа, като първата крачка е законопроектът за новата антикорупционна комисия, който бе внесен буквално преди 20 минути от наши депутати. За нас най-ценното и най-отговорното поведение е да се движим напред с тези реформи и да видим дали ще се намерят морални и отговорни депутати, които ще застанат зад тези необходими на българските граждани законопроекти. Не можем в този момент да оставим българските граждани без актуализация на бюджета. Там са всички антикризисни мерки - увеличение на пенсиите средно с 20%, намаляване на ставки на данъци и акцизи.

- Да разбирам ли, че премиерът ще позабави внасянето и гласуването на оставките?

- На този етап това са трите ни задачи и нямаме план да форсираме на всяка цена персонални промени в кабинета.

- Законът за КПКОНПИ се бави с месеци, а сега изведнъж се внася за два дена. Разправиите с ИТН за Бойко Рашков да е начело на комисията ли бе причината да се бавите?

- Две са основните причини, поради които се бавехме досега. Едната е нежеланието на колегите от ИТН да има работещ механизъм за функциониране на тази комисия. Те настояваха още от януари да има борд от четирима думи, които да вземат решения единодушно, когато инспекторите с разследващи функции съберат достатъчно материал срещу някого, дали да бъдат предадени на прокуратурата. Те искаха всеки един член на този борд, по един човек, излъчен от всяка от парламентарните групи, да блокира решението. Ние не можехме да одобрим подобно решение, защото то означава липса на реформа и заради това опитвахме в диалог да ги вразумим, че това не е механизъм, който ще свърши работа. Съответно от тяхна страна при обсъждането на тези текстове се наблюдаваше нежелание - отсъстваха от срещи без причина, тръгваха си от тях преди края им, непрестанно твърдяха, че не са прочели изпратените им материали и им трябва още време. Въобще всякакви форми на протакане на каквато и да е реформа. В нито един не подеха инициативата и не поставиха на масата предложения. Включително г-жа Ива Митева, която самата тя се възприема като експерт в конфликта на интереси, не сложи на масата предложение как да ревизираме тази част от закона за установяването на конфликт на интереси и подаването на декларации за имущество.

- Номинацията на Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, която направи премиерът, почетно пенсиониране ли е, както го представят ИТН, или повишение?

- МВР действително е ограничено при разследването на корупция, защото могат да разследват само обикновени граждани. Всички други разследвания срещу политически ангажирани лица, които са злоупотребявали с държавен ресурс, са поверени на следствието. Следствието е структура в съдебната власт, която се управлява от заместник главния прокурор. Тоест ние разчитаме на главния прокурор и неговия заместник да извършат разследване срещу политически фигури, които са злоупотребявали. Разбира се, това няма как да стане. Заради това и КПКОНПИ бе лансирана от “Продължаваме промяната” още в предизборната кампания за механизма за счупване на този порочен модел. Предлагаме да има парламентарни ръководни кадри на тази независима комисия и такива изменения да се направят в НПК, че да може да разследва и да изземе разследването от следствието. Бойко Рашков всъщност е министърът и човекът, който с авторитета и репутацията си и с това, че не го е страх, е най-добре позициониран да оглави такава комисия. Това се разбра от всички коалиционни партньори освен от ИТН. И конкретно това им бе предложено два пъти. Когато за първи път на коалиционен съвет предложихме Бойко Рашков да заеме позицията, без да се замислят дори, казаха “не” - дори нямаше значение кое е името. Те просто не искаха да има избран ръководител на КПКОНПИ, който да смени в момента действащия заместник на Сотир Цацаров. След това отново продължавахме да ги питаме. И на моя телефон, както стана известно, е комуникацията по тази тема. Мога да ви покажа есемеса, с който на моя въпрос какво става с назначението на Бойко Рашков, отговорът е: “Не подкрепяме идеята”. Това означава ли, че не искате да сменим ръководството на КПКОНПИ въобще, продължавам да питам. Нека да не е Рашков, някой друг да е. И отговорът е: “Всеки има право на мнение”.

- Това реакция на това, че вие се обявихте против Любомир Каримански да оглави БНБ, ли е?

- Не зная на какво е реакция. Мечтата на г-н Каримански да бъде гуверньор на БНБ не може да държи като заложник всички реформи, всички назначения и всички законопроекти, зад които ние заставаме. Безотговорно и безпардонно е неизбирането на един човек, зад когото не застава цялата коалиция, да е условие и да се използва като бич за всякакви други действия. Това не е отговорно управленско поведение.

- Колкото и да се отсрочи гласуването на оставките, за да минат, ще са нужни тези 12 гласа в парламента. Успяхте ли да ги осигурите, или все още само се надявате, че ще намерите 12 “честни”?

- Те събитията са от вчерашния ден. Ние не сме планирали да разваляме коалицията и да предизвикваме хаос и дестабилизация. Надяваме се, че наистина ще се намерят морални хора, такива има в Народното събрание, макар и да не са мнозинство, от другите формации, които да застанат зад отговорната позиция и да работят с нас за постигане на едни дългоочаквани промени.

- Не се ли опасявате, че едно правителство на малцинството ще ви направи заложник на всякакви искания? Не че и досега не бяхте.

- Ако следите гласуванията в коалицията, ще видите, че всяка идея за реформи и промяна е заложник на буквоядство. В правната комисия колегите са прекарали часове да спорят с безумни аргументи, за да може поне малко от малко да се движим напред. Промяната в това на кого сме заложник, не мисля, че е водеща в ситуацията. Даже виждате, че сега вече имаме възможност да внесем законопроекта за КПКОНПИ. Което преди беше невъзможно, опитвайки да убеждаваме нашите коалиционни партньори в смислеността на тази реформа. Реформа, която, между другото, е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост и която Европейската комисия поиска да види там, за да може да отпусне финансирането.

- Казахте, че вие не сте се готвили да разваляте коалицията. Но нямахте ли достатъчно сигнали, че ИТН се готви за такова нещо - предупрежденията на Тошко Йорданов към депутатите им, сценките в Министерския съвет за еврото и накрая спънките с бюджета, за който трябваше да сте се разбрали преди 6 месеца?

- Интересното при бюджета беше, че той мина през публично национално тристранно обсъждане, на което можеха да присъстват всички депутати от ИТН и министрите им. Бюджетът мина съгласувателна процедура през всички министерства. И депутатите, и министрите на ИТН - повечето от тях, го съгласуваха без нито една забележка. Вечерта преди заседание на Министерския съвет звъннах на г-н Станислав Балабанов да го питам да очакваме ли някакви изненади от тях в зала. Защото всичко се случва, а този проект е изключително важен. И не трябва да допускаме да става заложник на някакви егоцентрични или други подбуди. Бе ми отговорено: Няма да има проблем.

И след това нещо се случи и някой реши, че трябва да стартира този процес. Не ни е било лесно в тази коалиция. Изключително много усилия костваше да осигуряваме, че средства се разходват по прозрачен начин, и заради това нашите трудности са били свързани с тези инициативи на кабинета, които целят повече прозрачност, за отговорно поведение към примерно избора на гуверньор на БНБ. Там ние казахме, че няма проблем ИТН да посочи кандидат, но нека да е такъв, за когото няма досъдебно производство и няма съдебна експертиза, която установява, че в извънработно време, докато е управлявал банка, е превел милиони на малоимотно лице, които са били изтеглени незабавно на каса. Единствено това изискване сме поставяли - кандидатите да са хора, които се ползват с безспорно добра репутация. Втори труден момент беше решението за контрола върху изплащане на парите за пътищата през Народно събрание. Отново голямо недоволство имаше защо искаме тази прозрачност. И третия момент е, когато казахме, че бюджетът ще има допълнителни средства след реформи, след законодателство, което да санира пороците в пътното строителство.

- В сряда Кирил Петков за първи път ползва думата “мафия” в едно изречение с името на Слави Трифонов. Като започнахте да конструирате коалицията, не знаехте ли с какви хора започвате да работите?

- Това, което беше нашата цел, когато конструирахме тази коалиция, беше ясно да покажем къде е нашата граница. Каним да се присъедини към нас всеки, който застава зад принципа за нулева толерантност към корупцията. Така че към онзи момент, а и до този момент ние не сме отстъпили от този принцип. Заради това сме тук в момента и водим този разговор.

- Трифонов посочи бюджета като повод за напускане, а Северна Македония като причина. Какво толкова готвите за РСМ в кабинета на премиера, което да не се харесва от ИТН?

- Темата за Северна Македония също е повод, който се експлоатира. Това е тема, с която един популист лесно може да се заиграе с притесненията на гражданите, за да трупа капитал за едни парламентарни избори. Самата министър Генчовска неколкократно подчерта, че премиерът и тя говорят в един глас. Имаме срещи с чужди политически лидери, на които винаги присъства човек от МВнР, а то е ресорно на ИТН. И днес имаше среща с комисаря Оливер Вархеи и премиерът потвърди отново кои са принципите и идеите, зад които застава. И че това са спазване на рамковата позиция на НС, минаване през парламента, ако има нова оферта на масата, и дори инициатива за свикване на КСНС. Как може някой да води двойна външна политика, ако изисква на масата с него, преди да направи стъпка, да седнат всички служби, всички партии и президентът? Това е абсурд и няма никаква логика в този техен ход, освен че искат да се качат на една популистка вълна, да използват притесненията на българите с цел да дестабилизират страната и да трупат собствени политически дивиденти.

- Премиерът на няколко пъти казва, че хора, които ги е страх от влизане в затвора, искат да свалят правителството. Слави Трифонов част от тези хора ли е?

- Знаете за казуса с Капитан Андреево и големите злоупотреби, извършвани там. След като разбихме тази схема, се случиха три неща. Първо, в хазната започнаха да постъпват приходи, които 10 г. са били отклонявани. На второ място, хората, които се заеха с осветляване на корупцията - Христо Даскалов, зам.-министър Иван Христанов и наши депутати, започнаха да получават заплахи. Днес сутринта ми бе показан есемес до един от нашите колеги “ че трябва да внимава какво прави, защото много хора са пострадали от инфаркт или инсулт”. И третото нещо, което се случи, е изслушването на Христо Даскалов в парламента и депутатите от ИТН поискаха неговата оставка от поста начело на БАБХ, защото е разбил схемата на “Капитан Андреево”. Те не искаха да знаят какво се случва, какво е установено, какви са били загубите и какво още трябва да се направи. Те искаха оставката на Христо Даскалов заради забавяне на трафика през пункта за два дни.

- ИТН поискаха те да правят правителство в този парламент. За вас седи ли опция за кабинет, без премиерът да се казва Кирил Петков?

- Премиерът Кирил Петков е най-голямата гаранция за борбата с корупцията. Такъв вариант не съществува, а и всички коалиционни партньори застават зад него.

- Заложник ли сте на руските интереси, за да останете на власт? Говоря например за БСП.

- Заложник сме на наследството от дългогодишното управление на проруските интереси у нас, но с решителни стъпки се движим към това България да има, на първо място, свой собствен интерес. Отличен пример за това е ситуацията с доставките на газ и това, че в момента България получава газ на цени под тези на “Газпром”.

- В договарянето на втечнения газ много активен бе и министърът на енергетиката. Съжалявате ли, че го губите, и бихте ли му предложили да остане в кабинета?

- Енергийният министър наистина свърши ужасно много работа и едни от най-тежките задачи. Премиерът винаги го е подкрепял независимо от коя партия е.