Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Златан и Лидия във Венеция, когато все още били заедно. СНИМКА: Фейсбук
Златан и Лидия във Венеция, когато все още били заедно. СНИМКА: Фейсбук

42-годишният босненец Златан Василиевич се самоуби до град Виченца, след като преди това уби двете си жени. Бившата му съпруга - сръбкинята Лидия Миликович (42), с която имаше две деца, беше екзекутирана с няколко изстрела от пистолет. По-късно същата съдба сполетя и 36-годишната венецуелка Габриела Серано, сегашната му спътница в живота.

Според италианските власти убиецът замислил всичко предварително и много внимателно. Безработният Златан облякъл елегантни панталони, сако и бяла риза и на 8 юни сутринта се качил в колата си с настоящата си приятелка Габриела, която била жителка на община до Падуа. В багажника си носел куфар с всичко необходимо за евентуално бягство. Двойката стигнала до богата зона на град Виченца, където Лидия в този момент отивала на работа като домашна помощница в една къща.Когато я засякъл, Златан я застрелял с поне седем куршума. Предполага се, че Габриела е била свидетелка на престъплението.

Лидия била съпруга на Златан от 2005 г., имала и две деца от него на 16 и 13 години. Живяла с мъжа си до 2019 г., след което го напуснала, уморена от непрекъснатото насилие и тормоз. Направила оплаквания в полицията срещу него. Според разследването много вероятно вчера следобяд Златан и Лидия трябвало да се срещнат за документите около продажбата на къщата, в която живеели преди.

След убийството на Лидия Златан и новата му приятелка поели бързо с колата, опитвайки се да избягат. Полиция с хеликоптер обаче била по следите им, така че босненецът успял да се отдалечи само на няколко километра разстояние. Все още не е ясно какво точно се е случило в този период от време. Следобяд полицията на Виченца стигна до колата на Златан, която беше паркирана на паркинг за дълъг престой до близък път. На задните седалки се намирали труповете на двамата. Най-вероятната хипотеза е, че мъжът си дал сметка, че планът му за бягство е обречен на неуспех. Към 10,40 часа сутринта слязъл от колата си и хвърлил две малки гранати в посока към магистралата А4. За късмет нямало пострадали. Според полицията Габриела Серано е била убита с изстрел в тила и не е изключено това да е станало, още преди Златан да спре автомобила си на магистралата. След това той седнал до жената и се застрелял. В автомобила бил намерен и още един малък пистолет.

Според приятелите на Лидия тя се чувствала все още застрашена за живота си заради непрекъснатите заплахи и кавги от страна на Златан. В миналото станала жертва няколко пъти на сексуално насилие, на бой, на удари с юмруци и ритници от страна на мъжа си, който дори й напъхал нож в устата. Лидия попаднала няколко пъти в болницата заради нараняванията и затова през 2018 г. решила да си тръгне. Златан бил и алкохолик. Въпреки това той успял да я убеди да се върне при него, но година по-късно напуснала окончателно къщата им в Алтавила Вичентина. От този ден нататък Златан я заплашвал непрекъснато с насилие и смърт. След оплакването в полицията съдът решил Златан да бъде изпратен в затвора. Излизайки от него, получил заповед да не приближава бившата си жена. Не е ясно дали и на 8 юни Златан успял да убеди Лидия да се срещнат, или пък я е причакал.