Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Наталия Киселова
Доц. Наталия Киселова

"Ако външният министър Теодора Генчовска бе останала в правителството, тя щеше да бъде спирачка пред решението за отпадане на ветото над Република Северна Македония (РСМ), но сега след нейното оттегляне може да се окаже, че с гласовете на различни опозиционни групи в парламента ветото може да падне. Не знам дали това са целяли, но това е възможен ефект."

Това коментира конституционалистът доц. Наталия Киселова пред Би Ти Ви.

Тя уточни, че това е лично нейно мнение, което е отвъд конституционното право.

Необходимо е поне 48 депутати да се подпишат под искане за вот на недоверие срещу правителството и не по рано от 3 дни, но не по-късно от 7 дни то да се гласува в парламента, каза доц. Киселова, уточнявайки, че ако например утре бъде внесено такова решение, то другата седмица може да има вот на недоверие.

За такъв вот е нужно мнозинство, както е нужно мнозинство и за смяната на членовете на Висшия съдебен съвет, коментира различни опции Киселова.

На въпрос дали правителство на малцинството може да изкара пълния си мандат, тя даде пример с кабинета "Орешарски", който изкарал със 120 депутати повече от година.

"Въпрос на политическа издръжливост, на нерви и конюнктури. Пътят към избори винаги е отворен, но не сме в такава ситуация. Правителството още не е паднало. Предстои да видим какви промени ще бъдат направени. Ако това се случи, държавният глава ще връчи на "Продължаваме промяната" отново мандат за съставяне на правителство, след това на ГЕРБ, а после и на трета партия. И едва след като всички опити за съставяне на правителство не успеят, тогава  отиваме на избори", коментира доц. Киселова.

Докато парламентът не гласува, то дотогава министрите в оставка продължават да изпълняват служебните си задължения, уточни тя.

Очаквах Слави Трифонов ритуално да скъса споразумението, но той каза само, че изтегля министрите, но те имат заместници и не трябва да очакваме толкова бързо правителството да се разпадне, добави Киселова.