Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова. Кадър и видео Фейсбук/БСП
Корнелия Нинова. Кадър и видео Фейсбук/БСП
  • 5 милиарда лева са много за пътища в този бюджет, каза Нинова
  • Не бих казала, че си отдъхнахме с излизането на ИТН, с тях дори бе по-интересно, защото бе напрегнато
  • БСП подкрепя кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ
  • Няма да има промяна в позицията за Северна Македония на социалстите - това остава червена линия за тях

Избори сега означават още хаос, задълбочаване на кризите, неизвестност и несигурност. И не можем да допуснем това да стане. Ние сме отговорна и разумна партия, носим своята отговорност и знаем как да продължим напред.

Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова след извънредно заседание на Изпълнителното бюро, ръководството на парламентарната група и министрите на левицата. Анализирахме спокойно и разумно и представяме предварителната ни оценка и решение, но окончателното ще се вземе от Националния съвет в неделя, обясни тя.

Не се притесняваме от избори, намираме ги за нелогични и дори вредни в този момент, категорична бе Нинова.

В краткосрочен план за нас най-важно е да се приеме актуализацията на бюджета, категорична бе Нинова. Нашите предложения в него съответстват на политиките, които отстояваме години наред - да помогнем на младите семейства с намаляване на данъците, да се преизчислят пенсиите, да се увеличат ваучерите за храна на работниците, намаляване на ДДС на 9% на някои от храните, да се подпомогнат земеделските производители с допълнителните 168 милиона. В последния момент, благодарим партньорите, беше прието предложението да се дадат допълнителни средства за транспорт в отдалечените и малките населени места и карти за пенсионерите и хората с увреждания. Както и да се подпомогне индустрията с цените на тока. Тези наши приоритети са в актуализацията и е важно тя да бъде приета, защото касаят милиони българи, а в момента най-важното е да им дадем спокойствие и сигурност, коментира вицепремиерът. Тя обясни, че на лидерския съвет ще бъдат обсъдени всички варианти за търсене на подкрепа за актуализацията на бюджета, но попита кой депутат ще гласува против такива предложения като увеличение на детските надбавки или преизчисляване на пенсиите. Бих заложила повече на политиките и предложенията, които правим, и на разума на хората в залата, допълни тя.

Категорично подкрепяме политиката, заявена от премиера и ПП за борба с корупцията и с модела ГЕРБ. 5 г. водим тежка битка с този модел, имаме най-много опит и най-много рани от нея. Навсякъде е обрасло със зависимости и саботаж, каза още Нинова.

БСП подкрепя кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ.

Нито сме разговаряли, нито имаме претенции за постове, в тази коалиция сме за други неща - да свършим работата и да си довършим битките, откакто бяхме опозиция, обясни Нинова на въпрос откъде ще бъдат взети нови министри. Тя отклони всякакви въпроси за бъдещето на коалицията и правителството, дали ще е на малцинството и откъде ще търси подкрепа. Обясни, че те ще бъдат обсъдени в 20 ч на лидерски коалиционен съвет.

В БСП не знаели за изявлението на Слави Трифонов, разбрали, че има напрежение между ИТН и ПП с напускането на министрите.

Това не е нашия сектор, но доколкото знам дотук за пътища са дадени 2 млрд. лв. Според нас претенцията на ИТН за допълнителни 3 милиарда е невъзможна към момента, необоснована и неаргументирана и би ощетила плащания, които са далеч по-важни в този момент - за икономиката, живота на хората, цените и доходите. 5 милиарда лева за тези няколко месеца са много за пътища в този бюджет, коментира Нинова.

Това, което ни събира, е коалиционното споразумение. Не сме се отклонили до момента от него и сме сигурни, че придържането към него може да ни гарантира стабилност, коментира Нинова.

Запитана дали сега не са си отдъхнали с излизането на ИТН, Нинова отговори шеговито: Не бих казала, с тях дори бе по-интересно, защото бе напрегнато.

Нека се въздържаме от емоциите, ние искаме с разум и отговорност да гарантираме спокойствие и сигурност на държавата и на хората, допълни тя.

Тя бе категорична, че позицията на БСП по темата Северна Македония остава непроменена и напомни, че това е било червена линия за социалистите още при преговорите за съставяне на коалицията.

Застигнаха ни много кризи, не се оправдаваме, хвърлихме много време и сили да помогнем на домакинствата, а сериозните реформи тепърва предстоят. Но очевидно усилията на правителството за подкрепа на икономиката, бизнеса и домакинствата са дали резултат, но това не означава, че не трябва да удвоим усилията си, каза още вицепремиерът. И обяви, че се надява пенсионната реформа от 1 октомври да стане факт.