Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Татяна Буруджиева
Доц. Татяна Буруджиева

Лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че изтегля министрите си от управляващата коалиция, за сложи "край на агонията". По думите му причините са две - казусът със Северна Македония и бюджета. "24 часа" потърси за коментар политическия анализатор доцент Татяна Бурдужиева и й зададе три въпроса

1. Беше ли очакван този ход на Слави Трифонов?

2. Възможна ли е нова управленска конфигурация в рамките на този парламент или ще се ходи на нови избори? 

3. Печели или губи Слави Трифонов и ИТН от това действия. 

Ето и отговорите  

1. Честно казано не. През последните два месеца след 100-те дни на този кабинет заработи коалиционният съвет. Успяха да намерят на няколко проблема изход, макар че не са решения - например плащането на магистралите, което прехвърлиха на парламента. Оръжието за Украйна - също палиативно решение, което не удовлетвори никого, но някак си излезе позитивно. По същия начин и подходиха при избора на гуверньора в БНБ. Беше ясно обаче и никой не е очаквал, че въпросът за Северна Македония ще бъде решен кротко и спокойно. В този смисъл лично очаквах спокойно да дебатират и да приемат актуализацията на бюджета, за да може да се върши работа. И чак през юни, докогато беше отложен въпросът с РСМ, да чакаме по-големите трусове. Предполагам, че е вярно това, което заяви Слави Трифонов - че няма пари в държавата, за което също отдавна различни експерти сигнализираха. И тогава нещата изглеждат някак си много ясни. Невъзможността да участваш в управлението наистина се крепи на два параметъра - фискалната политика на една държава и  политиката на националния идентитет. Това са двата аргумента на г-н Трифонов. Изглеждат очаквани, но дойдоха неочаквано.

2. Възможно е правителство на малцинството. Само че то трябва да бъде гласувано с мнозинство. Не може да бъде гласувано с мнозинство. Трябва да има мнозинство от гласовете на депутатите, които са съгласни да има правителство на малцинството. Ако ИТН продължи да има тази позиция, че трябва да се приключи с тази коалиция, тогава се отива на гласуване в НС, в случай че тези министри си подадат оставките. Впоследствие трябва да има или доверие на опозицията, или да се вкара с мандата на първата политическа сила - ПП, предложение за нов кабинет или промени в правителството. Тогава ще се търси кой ще подкрепи това нещо. Извън депутатите, които участваха в управляваща коалиция, не виждам някой от другите политически сили да подкрепят каквото и да е било участие на ПП в управлението. Големият проблем на коалицията е точно участието на "Продължаваме промяната". Първо - заради действията в управлението, и второ, заради това, че те имат много голяма парламентарна група. Всяка трансформация на управлението вътре в този парламент изисква много сериозно съобразяване с "Продължаваме промяната". А всъщност желанието да се разтури коалицията и да не може тя повече да управлява, е желанието точно ПП да не управлява. Защото наистина решенията, които се взимат, несъмнено са взимат от основно от няколко души в ПП.

3. Хората не искаха да има избори. Западните партньори и редица външни фактори също не желаят в България да има избори. В този смисъл натискът да няма избори е сериозен, но в същото време има много фактори, най-силният от които е рязкото нарастване на негативните позиции в обществото.

Може да се види при рейтингите на политиците - не спада толкова драстично подкрепата към едни или други, колкото нарастват негативните тенденции. Тук въпросът е как точно ще действат и какво ще направят ИТН - зависи от тях самите какво ще направят и как компенсират негативизма на това, че са съборили едно управление.

Има и друго - опитите за различни формули в това НС също ще влияе върху спада на доверието към партиите, които ще го правят. От една страна развалянето на управлението не носи електорални позитиви, от друга - продължаването на този парламент - също.