Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралицата се забавляваше с палавия принц Луи и поздравяваше тълпата от хора.
Кралицата се забавляваше с палавия принц Луи и поздравяваше тълпата от хора.


Кралицата ли не разреши, или Хари и  Меган пожелаха да не са до нея

Въпреки плезенето и крясъците на принц Луи тя демонстрира, че е добра и търпелива баба

Елизабет II била момиче скаут и служила в армията като механик на камиони

На 2 юни започнаха тържествата по случай 70-годишното управление на кралица Елизабет II. Тя излезе на балкона на Бъкингамския дворец, откъдето поздрави многохилядното множество, изпълнило центъра на Лондон. До нея стояха най-големият й син принц Чарлз, принц Уилям, Кейт и трите им деца. 7-годишната принцеса Шарлот сияеше в приказна синя рокличка и изненадващо бе чута да казва: "Мамо, къде е леля Меган?".

Причината е, че принц Хари и съпругата му Меган Маркъл са се оттеглили от задълженията си към короната. Там липсваше и вторият син на кралицата принц Андрю, който е почти "изгонен" от обществения живот заради връзката си с починалия сексуален престъпник Джефри Епщайн. Освен това точно на 2 юни от кралския двор съобщиха, че

Андрю е дал положителна проба за коронавирус и

ще пропусне службата за благодарност в петък.

Още преди месец бе съобщено, че тези трима членове на семейството няма да са част от хората на балкона на Бъкингамския дворец по случай платинения юбилей на кралицата. Решението на Нейно Величество било на традиционното появяване на терасата да вземат участие само тя и членовете на кралското семейство, изпълняващи обществени функции.

Новината породи десетки спекулации, според които Елизабет II умишлено е издала тази заповед, тъй като още е ядосана на Меган и Хари, че напуснаха монархията и избраха да живеят в Щатите.

Според кралския биограф Омид Скоби обаче не кралицата, а именно херцозите на Съсекс са инициатори на това да не се наредят на балкона и да поздравят парада.

"Както често се случва, реалността е много по-малко сурова, тъй като принц Хари вече е казал на баба си, че не иска да присъства на Trooping the Color, както е известно събитието", обяснява експертът.

Меган и Хари се върнаха в Лондон близо две години след като се оттеглиха от кралските си задължения и въпреки че не бяха под светлината на прожекторите на парада, присъствието им не остана незабелязано. Те пристигнаха с двете си деца - 3-годишния Арчи и Лилибет, която навърши 1 година на 4 юни.

Маркъл бе уловена от операторите как зад прозорците на балкона на Бъкингамския дворец игриво забавлява малките кралски особи, включително децата на Зара Тиндал и дъщерята на Питър Филипс.

А на терасата по-малкият син на принц Уилям и Кейт искрено развеселяваше прабаба си

и хората, които го гледаха. Принц Луи правеше смешни физиономии, а кралицата демонстрира, че е добра и търпелива баба. Докато той се плезеше и крещеше на балкона на Бъкингамския дворец по време на парада за юбилея й, тя кротко разговаряше с него. Специалистът по четене на устните Джеръми Фрийман е установил какво точно са си казали двамата. Той я е попитал дали идват червените стрели, а Елизабет му е отговорила: "Надявам се".

Експертът добави, че според него принц Луи се е развълнувал, когато самолетите са се появили, и е казал: "Да, да, да!". В отговор на това Нейно Величество посочила: "Ето го!", а Луи отговорил: "О, червените стрели... Уау!".

Всъщност самолетите от световноизвестния патрул на кралските военновъздушни сили летяха подредени в небето така, че да оформят числото 70. Това беше един от специалните поздрави за Елизабет II. Освен това бе спазена и 260-годишната традиция, за която над 1400 войници, 200 коня и 400 музиканти се събраха, за да демонстрират военна прецизност и изкусна езда.

Друга изненада за хората бе холограмата на кралицата, която се появи в прозореца на златната карета по улиците на Лондон. 96-годишният монарх не присъстваше лично на това събитие поради неразположение, но модерните технологии бяха използвани за случая. Позлатената карета е на 260 години и е откарала Елизабет Втора през 50-те години, за да бъде коронясана.

Специален клип показа и как

Нейно Величество пие чай с мечето Падингтън

То демонстрира как не трябва да се държиш, когато си на тази специална среща, но със сигурност остана изненадано, когато самата Елизабет II извади от черната си чанта сандвич с мармалад. Това е любимото хапване на Падингтън.

По неофициална информация похарчените средства от хазната за празненствата са около 30 милиона паунда, но се очаква приходите от туристи да ги надвишат многократно. Вероятно самите британците ще похарчат над 1 милиард паунда за празника - да купят сувенири или да празнуват с приятели.

Така с колони от шотландски и ирландски гвардейци, тълпи от почитатели, самолети и оръдия Елизабет II отпразнува 70 години на трона, печелейки обичта и уважението от страна на световни лидери и обикновени хора.

Но цялото това вълнение, изглежда, се отрази на застаряващия монарх. В четвъртък вечерта дворецът обяви, че 96-годишната кралица ще пропусне националната благодарствена служба в катедралата "Свети Павел", след като е изпитала известен дискомфорт. През февруари тази година тя прекара COVID и разказа, че битката с него я е изтощила, имала проблеми с придвижването, а смъртта на мъжа й принц Филип я сломила напълно.

Привидната цел на цялото шествие беше да се отпразнува рожденият ден на кралицата, който беше през април. Но шоуто, известно като Trooping the Color, символизира също ролята на Елизабет като главнокомандващ на въоръжените сили.

Тази връзка е съкровена за нея,

тъй като е служила в помощната служба като шофьор и механик на камиони по време на Втората световна война.

През следващите десетилетия кралицата се превърна в незаменима фигура във Великобритания, централна за нейната самоидентичност. За мнозина нейният стоицизъм

олицетворява британския инстинкт,

а разумният й маниер отразява хладнокръвието, на което много хора се възхищават.

Всъщност Елизабет все още не е поставила рекорда за дълголетие като монарх. Луи XIV от Франция, Йохан II от Лихтенщайн и Пумипон Адулядет от Тайланд са били на трона повече от 70 години. Но тя е най-дълго управлявалият британски монарх, изпреварвайки кралица Виктория, която е била на власт 63 години и 7 месеца. Елизабет II e и най-дълго управляващата кралица на която и да е страна.

Кралицата е родена на 21 април 1926 г. Когато е едва на 2 г., Уинстън Чърчил я описва, като казва: "Тя има истински характер. Излъчва авторитет и замисленост, впечатляващи за едно бебе". Нейно Величество е била трета по линията за наследяване на британския трон и никой не е очаквал, че някога ще стигне до него.

Любопитното от биографията й е, че е била момиче скаут. Когато е на 11 г., става част от женското скаутско движение. Научава се как да разпъва палатки, да си прави къмпинг и да оказва първа помощ. Именно там е споделяла, че иска да учи в училище с другите деца, а не в двореца с частен учител.

Елизабет II е признавала, че дори се е включила тайно в празненствата в Лондон в Деня на победата на 8 май 1945 г. За това нейно преживяване тя разказва: "Вървяхме с километри по улиците, помня хората, непознати едни за други, хванати за ръце и обхванати от щастие и облекчение. Това със сигурност е един от най-запомнящите се дни в живота ми".

На следващото лято принц Филип

поискал от крал Джордж VI ръката на дъщеря му Елизабет

Сватбата се състояла в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г. По-късно двамата заминават за Кения, където херцогът на Единбург изследва местната фауна. Почивката им е провалена от шокиращата новина, че на 6 февруари 1952 година Джордж VI умира внезапно. Неговата 25-годишна дъщеря незабавно прекъсва пътешествието си и се завръща в Лондон като кралица Елизабет Втора, след като дворцовият съвет я е обявил за регентка. По-късно за тази решаваща стъпка в своя живот тя казва следното: "Баща ми почина твърде млад и съвсем внезапно. И трябваше да направя

най-доброто, което бе по силите ми,

и да приема факта, че това е моята съдба".

Принц Филип поема грижата за детайлите около коронацията. Тържествената церемония се провежда едва година след смъртта на крал Джордж VI - на 2 юни 1953 година. Събитието е от невиждан дотогава световен мащаб и това е първото, което се излъчва на живо по телевизията.

Елизабет II остава в историята като единствената жена от кралското семейство, влязла във въоръжените сили. Тя е най-дълго пътувалият държавен глава в света, посетила е повече от 110 страни без паспорт, защото няма такъв. Кралицата е и единственият човек в Обединеното кралство, който шофира без книжка.

Първото й официално посещение е в тогавашна Западна Германия през 1965 г.

Разбира се,

срещу нея е имало

и много критики

Един от по-сериозните проблеми, с които се сблъсква по време на управлението си, е на 21 октомври 1966 г. Тогава лавина от кал и вода от въглищна мина убива 116 деца и 28 възрастни в село Аберфан, Южен Уелс.

Седмица по-късно кралицата посещава мястото, но към нея са отправени критики, че е трябвало да отиде по-рано.

Убийствени нападки има към кралското семейство и през 1997 г., когато на 31 август принцеса Даяна умира в катастрофа в Париж.

Елизабет II не разрешава флагът да се вее наполовина над Бъкингамския дворец и да се обяви ден на траур, нито се обръща към скърбящата нация. По-късно обаче преразглежда заповедта си и произнася кратко телевизионно обръщение.

Всъщност през последните години

британската монархия не е спирала да се тресе

от скандали, особено след разкритията за приятелството на принц Адрю с Джефри Епщайн и ексклузивното интервю на Меган и Хари пред Опра Уинфри.

Въпреки всичко обаче кралица Елизабет II продължава да стои достолепно на трона с присъщото й хладнокръвие и стоицизъм.

Меган и Хари пристигнаха в Лондон с двете си деца Арчи и Лилибет.
Меган и Хари пристигнаха в Лондон с двете си деца Арчи и Лилибет.
На балкона до Елизабет Втора застанаха само кралски особи, които изпълняват обществените си функции.
На балкона до Елизабет Втора застанаха само кралски особи, които изпълняват обществените си функции.