Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Андонов – Ваха. Кадър и видео Ютюб
Владимир Андонов – Ваха. Кадър и видео Ютюб

Украинските въоръжени сили са ликвидирали в района на Харков боеца от частната военна наемническа групировка „Вагнер“ Владимир Андонов – Ваха. За смъртта на „опълченеца от Бурятия“, каквато формулировка използват за участието му във войната в Украйна руските източници, съобщи първо „Московский комсомолец“. Смъртта му е потвърдена от клона на руската организация „Бойно братство“ в Бурятия, пише offnews.bg.

„Стана известна гибелта в Украйна на Владимир Андонов, повече известен като Ваха. Загинал е миналата нощ по време на разузнаване на местността заедно със свой другар.“ – пише изданието и добавя, че най-вероятно Ваха е бил убит със снайпер. „Московский комсомолец пише още, че Ваха е заминал като доброволец в

Донбас преди 8 години и служел в рота на спецназа „Олхон“, награждаван е с медал „За бойни заслуги“.

Ваха или още Ваха Донбас е считан, според украинските източници, за палач на частната военна компания "Вагнер". През 2014 година роденият през 1978 година в Бурятия боец си спечелва славата на кръвожаден касапин през 2014 след боевете за Дебалцово. Ваха лично участва в разстрела на украински военнопленници в Логвиново и името му фигурираше в базата „Миротворец“, в която са изброени всичките му престъпления. След участието му в масови убийства на цивилно население в Донбас Андонов се прехвърля в Сирия, където става наемник на Вагнер, участва в операции на компанията в Либия, а след 24 февруари се появява в зоната на бойните действия в Украйна.

Появата на Ваха през 2014 година, когато той пусна видеоклип с поздрава „Привет, Чита! Привет, Улан Уде, Привет, Ясногорск!“ – стана първото и неопровержимо доказателство, че на територията на Донбас в Украйна се бият наемници от Бурятия.