Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов
Владислав Горанов

Любопитно ми е откъде ще се намерят през 2023 г. пари, с които да се осигури увеличението на пенсиите. Това заиграване с най-широкия социален кръг – пенсионерите, никога не е водило до нищо добро, защото инфлацията изяжда всичко, каза бившият финансов министър Владислав Горанов в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“.

Според него сегашното индексиране на пенсиите нарушава най-основния принцип в пенсионното дело – те да се изчисляват спрямо осигурителния принос на всеки човек.

Той акцентира, че управляващите планират да плащат пенсии с пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

"През 2022 г. се очаква да постъпят малко над 1 млрд. лева по Плана за възстановяване от ЕС. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с милиард и половина увеличават пенсиите. Тоест ние нямаме устойчиво финансиране на този нов допълнителен финансов разход, друг е въпросът, че начинът, по който се променят пенсиите, нарушава изцяло основния принцип за размера на осигурителния принос и размера на пенсията", каза Горанов.

Горанов разкритикува антиинфлационните мерки на управляващите, които според него са така направени, че само да наливат масло в огъня на инфлацията.

„Можеше например още през 2021 г. да се направи автоматичен механизъм който да преразпределя схръхпечалбите на държавните енергийни мощности в помощ на бизнеса, но не се направи“, каза той.
Според Горанов инфлацията в България в момента е една от най-високите в ЕС, опитът да се гаси с пари, които на всичкото отгоре не са изкарани все още, ще налее още масло в огъня, каза той.

Новият таван на дълга означава трайно дефицитът да се настани в държавния бюджет и ако това продължи, след време новите управляващи няма да има откъде да попълнят този дефицит и ще им се наложи да вдигат данъците, заключи Горанов.