Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Представители на опозицията в Турция заявиха, че внасят съдебни искoве срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това, че нарекъл участниците в антиправителствените протести през 2013 г. "мръсници", съобщи в. "Джумхуриет".

Тези терористи и бандити бяха замърсили с бирени бутилки вътрешността на джамията. Това са те, това са непрокопсаници, това са мръсници, е казал Ердоган на заседанието в сряда на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Изказването му, направено в коментар по повод предполагаемото поведение на демонстранти от протестите за парка Гези в Истанбул, породи вълна от реакции в социалните медии, а представители на различни опозиционни партии, организации и сдружения обявиха, че внасят искове в съда срещу президента, предаде БТА. Сред тях са членове на водещата опозиционна сила в страната - Народнорепубликанската партия (НРП), адвокатите на извънпарламентарните Партия за народно освобождение, Лява партия, партия Родина, женската организация на Партията на работниците на Турция, Съюзът на адвокатите, пише "Джумхуриет".

Адвокати обясниха, че във внесените в прокуратурата искове президентът е обвиняван за "обида" и "подбуждане към омраза и враждебност".

Лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу посъветва в Туитър Ердоган си държи устата затворена, пише в. "Биргюн". Кълъчдароглу напомни за изказването на президента, посочвайки, че са били изстреляни думи като "мръсници", "бандити", "терористи", "непрокопсаници" и "мизерници".

"Имам един съвет към теб, който ругаеш жените. По-добре е да държиш устата си затворена и да бъдеш смятан за човек, отколкото да я отвориш и да премахнеш всякакви съмнения", отбеляза Кълъчдароглу.

Гнева си в социалните медии във връзка с изказването на президента споделиха и световноизвестни творци като писателката Елиф Шафак и пианиста Фазъл Сай, посочва ДПА.