Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алишер Усманов предлага брак от затворническата килия на Ирина.
Алишер Усманов предлага брак от затворническата килия на Ирина.

Заради тях Фридман не успява да плати сметка от 200 паунда при лекар, Абрамович може да вкара във фалит “Челси”

Олег Дерипаска и Владимир Потанин засега не са застрашени, защото доставят ценни за САЩ суровини

Как живеят руските милиардери в условията на санкциите? Алишер Усманов напуска специалното място, което обитава, с частния си самолет,

без да използва руския си паспорт.

Пресекипът му твърди пред "Таймс", че въпросните имоти са били "прехвърлени на доверителни фондове преди години по напълно прозрачен и законен начин".

Те допълват, че "г-н Усманов няма нищо общо с украинската криза и не е близък с г-н Путин".

Алишер Усманов подава иск в Съда на Европейския съюз, с който обжалва включването си в списъка със санкции на ЕС за замразяване на негови активи.

През март предаването "Панорама" на Би Би Си разкри, че имение на Усманов в Съри, разположено на 300 акра и придобито за 10 милиона лири през 2004 г., както и къща в Лондон на стойност 82 млн., купено от бившия съсобственик на британския футболен клуб "Арсенал", са

прехвърлени на свързани с него фондове

Имаше много слухове за 156-метровата яхта Dilbar, която е на ремонт в Хамбург и въпреки първоначалната информация в някои медии не е конфискувана, информира "Дойче Веле". Смята се, че яхтата, която има басейн и две вертолетни площадки, струва към 600 милиона евро, но тя плава под знамето на Каймановите острови и е регистрирана от фирма Navis Marine Limited.

На борда на яхтата има басейн и две вертолетни площадки. Усманов ползва под наем луксозната лодка, която струва към 600 милиона евро.
На борда на яхтата има басейн и две вертолетни площадки. Усманов ползва под наем луксозната лодка, която струва към 600 милиона евро.

Усманов ползва яхтата под наем

По принцип любимите играчки на олигарсите като самолети и яхти обикновено се регистрират чрез фиктивни компании. И много от тези луксозни плавателни съдове са започнали да пътуват към територии без екстрадиция като Малдивите, според Bloomberg News. Сардинската вила на милиардера и Мерцедес Майбах за 550 000 британски лири в момента са в ръцете на италианската полиция.

На 4 май руският милиардер от узбекски произход Усманов е подал молба за развод със съпругата си - треньорката по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, след 30 години щастлив брак. Делото е заведено в московския районен съд под № 205. Съдебното заседание е насрочено за 7 юни и вероятно е свързано със санкциите.

58-годишният Михаил Фридман, съосновател на Alfa-Group и основател на Genesis Philanthropy Group, глобално сдружение от фондации, което подкрепя каузи, свързани с еврейската идентичност, също е в Топ 20 на най-богатите на в. "Сънди Таймс". Той слиза от 11-о място през 2021 г. до 19-о и в момента има богатство от 8,2 милиарда паунда.

Фридман беше засегнат от първата вълна от санкции на ЕС, наложени на базираните в Лондон руски олигарси, когато Украйна беше нападната. Роден във Лвов, Западна Украйна, през 1964 г., той е смятан за

“посредник”, топ руски финансист от вътрешните кръгове

на Путин. След замразяването на активите му той не успя да плати сметката си за лекар от 200 лири през март, въпреки че има огромно състояние. Партньорът му Алексей Кузмичов стига до 45-о място, като е изпреварен от единадесет души за една година, а другият му партньор Герман Хан и съпругата му заемат 29-о място, в сравнение с 20-о преди година.

През 2022 г., след руската инвазия в Украйна, Фридман каза по повод налагането на санкциите, че твърденията на ЕС са неверни и клеветнически.

След това Комисията по благотворителност на Острова започна разследване и запорира банковата сметка на фондацията му, а впоследствие беше назначен временен управител.

Сочен за близък

до Путин е Роман Абрамович,

все още официално собственик на английския футболен отбор "Челси". Той обаче осъди авторката на книгата, която твърдеше, че е човек на руския президент. Тази година има най-голям спад в богатството си - отпадна от Топ 20 и е с 6,1 милиарда паунда по-беден в сравнение с миналата година, след като беше силно засегнат от санкциите.

Алшиер Усманов и съпругата му Ирина Винер
Алшиер Усманов и съпругата му Ирина Винер

Когато Украйна беше нападната, руският бизнесмен побърза да спасява активите си и да води тайни мирни преговори като посредник. Решението за санкциите го заварва в южната част на Франция, където притежава Chateau de la Croe, голяма вила с 19 акра земя на брега на морето в Антиб. Той се втурва към Москва със своя частен самолет за частна среща с Путин. Според запознати Абрамович е изложил сериозни аргументи за прекратяване на войната, но единственото, което получава, е да има възможност

да играе ролята

на посредник

в преговорите

за мир. Санкциите на Обединеното кралство и ЕС го принудиха да пусне футболния клуб "Челси" за продажба, да тръгне с две суперяхти през открито море за убежище в Турция, да прехвърли контрола над най-малко два коли на сътрудник и според съобщения в медиите - да се опита да изтегли огромни суми от фондове.

Акциите на Evraz, стоманодобивната компания, листвана в Лондон, и основният му оставащ индустриален актив са спрени след спад от 85% тази година. В продължение на две десетилетия Абрамович отрича или омаловажава всяко предположение, че е близък довереник на Путин, като понякога завежда съдебни искове в лондонските съдилища, за да се защити срещу твърдения за финансови връзки с президента на Русия.

Но в момента, в който

богатството и начинът му на живот са застрашени,

личните му отношения с Путин се превърнаха в коз на Абрамович, източник на неговия лост за влияние като малко вероятен миротворец, коментират медии.

Сега британското правителство се опасява, че сделката за поглъщането на "Челси" срещу заем, даден от Абрамович за 4,25 милиарда лири, може да се провали заради възможния отказ на Абрамович да приеме новата структура за продажбата, предложена от Великобритания. Крайният срок за продажба на клуба на консорциума "Тод Боели" е 31 май и ако това не стане, "Челси" може да влезе в процедура по несъстоятелност, пише в. "Файнeншъл Таймс".

Абрамович не се е отказал да се бори срещу санкционирането си, както показва и последната защита, която получи на

тазгодишния фестивал в Кан

Руският режисьор и дисидент Кирил Серебренников, чийто филм "Съпругата на Чайковски" е получил финансова подкрепа от милиардера, призовава за премахване на санкциите срещу Роман Абрамович, който е ценен покровител на изкуствата.

Сред близките на Путин милиардери и има такива, които

не са засегнати

от санкциите

Случаят с Олег Дерипаска нашумя. Сред тези, срещу които няма санкции, е и 61-годишният Владимир Потанин, президент на металургичния гигант "Норилск никел". Той има множество държавни отличия – включително три благодарствени грамоти на президента на Русия – и беше един от бизнес лидерите, поканени в Кремъл, когато Путин реши да нахлуе в Украйна. И все пак Потанин не е бил санкциониран от Великобритания, САЩ или Европейския съюз. По данни на Форбс, през 2022 г. състоянието на Владимир Потанин се оценява на 21,9 млрд. долара.

Според американската позиция някои руски милиардери с глобален бизнес не са поставени в списък за санкциониране, защото с това

може да бъдат причинени щети на САЩ и Запада,

както и за да се поддържа стабилен пазарът на суровините.

Свободата от санкции означава, че Потанин може да върши своите бизнес дела на Запад, включително скъпата съдебна битка в Лондон с бившата му съпруга Наталия Потанина, която може да се превърне в най-голямото дело за развод във Великобритания, според лондонския "Таймс". Потанина иска половина от състоянието на бившия си съпруг, той обжалва делото пред Върховния съд.