Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Талибаните се подготвят за терористична дейност в подземни укрития.
Талибаните се подготвят за терористична дейност в подземни укрития.

"Могат да се правят много съпоставки между начина на строеж на бункери в Западните страни и страните от Варшавския договор. В социалистическите страни трудно можем да говорим за добро планиране. По-скоро всичко зависи от личните желания и амбиции на съответния лидер. Със сигурност съществуват много неразкрити тайни скривалища в Съветския съюз, които служат за конкретни цели и днес в Русия”, прави лаконично заключение британският изследовател Емили Глас в доклада си, публикуван от Университета в Йорк.

След края на Студената война, в Западния свят постепенно изчезва необходимостта от подземни укрития, но в Афганистан талибаните построяват цяла мрежа от подземни бункери. Лидерите на "Ислямска държава” също се укриват в мрежа от скривалища, откъдето ръководят терористичните атаки.

"В тунели и бункери, използвани от екстремисти от "Ислямска държава” в продължение на десетилетия се осъществява подготовка за терористични действия и екзекуции. Милиони хора се страхуват за живота си”, казва през 2021 г. специалният пратеник на ООН за Афганистан Насир Ахмад Андиша. По думите му има доклади за систематични претърсвания на къщи. "Талибаните ходят от врата на врата, а след това завличат невинни жертви в бункери, където са подготвяни за военна служба", докладва Насир Ахмад. Според него на този етап е невъзможно да се проучи цялата мрежа от подземни скривалища.

"Бункерите не са едно помещение, в което да се скриеш, това е цяла подземна система за управление”, убеден е пратеникът на ООН.