Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Руският президент е може би тежко болен. Може и да го свалят. А после?

Не е далеч времето, когато Владимир Путин позираше като руски Рамбо – ту язди кон гол до кръста, ту се сприятелява с усурийски тигър, спуска се в морските дълбочини с батискаф, играе хокей, показва хватки от каратето – пълен екшън. Днес обаче лицето му е подуто, видимо куцука, а на специално режисираната среща с военния министър Шойгу ръката му трепери. Паркинсон? Прогресивният печат е готов с най-мрачни хипотези.

Отстраняването на Путин винаги е било на мода – било чрез преврат, било атентат, било тежка болест. Но какво ще стане, ако желаното стане действително? Дали Русия ще се върне в лоното на западната цивилизация, или напротив?

Твърди се, че подпухналата физиономия се дължи на някои лекарства против рак. Едни говорят за рак на тироидната жлеза, други – рак на кръвта, а американският сенатор Линдзи Греъм направо призова някой демократичен офицер да му тегли куршума. Но може и да не е нужно, защото му предстояла тежка операция и властта щяла да се остави в ръцете на секретаря на съвета по национална сигурност Николай Патрушев. Докато го няма – преврат.

Малък проблем е, че Патрушев също е бивш кагебист и бивш шеф на ФСБ (новото КГБ), армейски генерал и още по-краен ястреб. Твърди се, че той бил главният радетел за нахлуването в Украйна. От трън, та на глог.

Много от

авторите на слухове за Путин са бивши руски тайни офицери

Един от тях е Борис Капричков, бивш руски агент на КГБ в Латвия. През 1998 г. той избира свободата, заселва се във Великобритания и оттогава прави разкрития за Кремъл, които идвали от неговите тайни контакти. Според неговите източници Путин бил не само болен, но и напълно луд, обзет от параноични идеи и напълно скъсал с реалността психопат.

Списанието New Lines (“Нови линии”) публикува

таен разговор

с руски олигарх,

условно наречен Юри. Бил част от най-тесния кръг на Путин, но сега живеел в чужбина и по всичко личи, че има трудности със санкциите. “Проблемът е в главата му – казва Юри за Путин. - Един луд човек може да обърне целия свят наопаки… Ние всички се надяваме, че Путин ще умре от рак или от някаква вътрешна намеса, като например преврат, за да спаси Русия от повече нещастия.” Кои са тези “ние всички”? Явно става дума за руския олигархичен елит.

“Ню лайнс” е издание на едноименния Институт за стратегия и политика. Базиран е във Вашингтон и явно има тясна връзка с влиятелни кръгове в държавата и тайните служби, които работят за смяна на режими в неудобните държави и най-вече в Близкия изток. Изданието твърди, че записът с изповедта на Юри е направен от негов западен бизнес партньор и е автентичен. Неназованият олигарх бил един от 200-те най-богати руснаци и член на затворения кръг от 20-30 човека, с които Путин споделил намерението си да присъедини Крим през 2014 година.

Освен това “Ню лайнс” съобщава, че през март ръководството на ФСБ изпратило свърхсекретен меморандум до регионалните директори да не вярват на слуховете за болестта на Путин и да вземат мерки срещу техните разпространители. Според източниците тази заповед имала точно обратния ефект – повечето офицери от ФСБ започнали да вярват, че Путин наистина е сериозно болен.

Тези слухове биха могли да предотвратят ядрена война, смята списанието. Известно е, че ако Путин даде заповед за ограничен ядрен удар, тя минава през още 5 военни на отговорни постове. Ако един от тях е разколебан и откаже да изпълни заповедта на лудия и умиращ диктатор - светът е спасен. Западните политици, изглежда, вярват, че ако го няма Путин, Русия веднага ще се изтегли от Украйна, ще се извини и ще възприеме ценностите. Може ли това да стане по демократичен път? Абсурд. Според анкетите

80% от руснаците подкрепят войната

А и резултатите от изборите през последните 20 години показват, че прозападните партии са незначителни. Навални е в затвора, а друг популярен лидер засега няма. Като изключим емигрантските сайтове и блогове, основната критика срещу Путин идва от ветерани и военни наблюдатели, които смятат, че войната трябва да се води много по-енергично. Според тях Русия отдавна трябваше да обяви обща мобилизация и да прегази Украйна с цялата си легендарна мощ.

Други гласове в Русия не се чуват, тъй като прозападните медии бяха закрити още в началото на войната. Уличните протести са мижави и бързо завършват с арести. Фондациите с различни идентичности отдавна са обезвредени. Теренът е разчистен само за патриоти, ултрапатриоти и суперпатриоти с жълто-черни лентички.

Днешните западни “русолози” не могат да стъпят на малкия пръст на своите предшественици, старите съветолози. Те бяха информирани реалисти,

новите русолози са или невежи, или руски натегачи,

или украинци. И все пак истината си пробива път. Сп. “Форин полиси” цитира Катерина Степаненко, анализатор от Института за изучаване на войната: “Тези хора не призовават Русия да спре войната. Всички военни канали, които следя, изрично казват – ние критикуваме руското правителство и военното командване с една-единствена цел - победата на Русия”.

Това е и тонът на вечерните телевизионни психодрами на Владимир Соловьов – нещо като неформален министър на пропагандата на Кремъл. Всичките участници, а това са предимно видни директори на институти, призовават за по-енергични бойни действия и чистки сред нелоялния елит, арести и присъди за противниците на войната. В сравнение с тези мислители Путин е Майка Тереза.

Един от редовните участници е Яков Кедми, бивш израелски високопоставен администратор от руски произход. Той започна с острата си критика още от първия ден на “специалната операция”, другите му се противопоставиха, но постепенно минаха на неговия акъл. Кедми обаче не стои на едно място, вече призовава иносказателно за ограничени ядрени удари.

Един от най-гласовитите критици – пише “Форин полиси” - е бившият офцицер от ФСБ Игор Гиркин, известен с бойното прозвище Стрелков. През 2014 г. той бе начело на групата, която превзе града Словянск в района на Донбас, а после стана военен министър на сепаратистката Донецка народна република. Според него бойците от тази република са били

използвани за настъплението

с много малко обучение

и с бедна екипировка, поради което са претърпели тежки загуби.

“В трите месеца на войната възникна нещо безпрецедентно – пространство за дебат вътре в руската армия, което е нецензурирано и отвъд контрола на Министерството на отбраната – пишат журналистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган в блога си към Центъра за европейски политически анализи. – Не се подвеждайте, това не са миролюбци. Ако те критикуват армията и Кремъл, то те го правят от още по-радикални позиции.”

Това е руската шаячна правда. С Путин зле, без Путин още по-зле. Ако Путин бъде поразен от тежка болест, на негово място няма да дойдат демократи. Наистина възможно е сред висшите офицери и чиновници да има достатъчно западни агенти, които да направят някаква конспирация. Но след разгонването им ще започнат свирепи чистки, които ще напомнят 1937 година или още по-назад във времето - “опричнината” на Иван Грозни. А кой ще е лидер? Новият Иван Грозни. Или новият Сталин. Нов Горбачов едва ли скоро ще се роди.