Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рей Лиота
Рей Лиота

Момичетата се ядосали, че отказал да изиграе баща им в техния сериал, а се превъплътил в певеца във филма “Рат Пак”

Наема детектив, за да открие биологичните си родители

Известният холивудски актьор Рей Лиота, починал внезапно преди няколко дни, преди години получил конска глава като предупреждение от дъщерите на Франк Синатра.

Причината е, че им отказал да участва в главната роля на сериал за баща им, който те подготвяли. Жените се ядосали още повече, след като той приел да изиграе певеца във филма "Рат Пак". Затова решили

да му отмъстят като в прочутата сцена от “Кръстникът”,

където е поставена отрязана глава на кон в леглото на продуцента Джак Уолц, отхвърлил молба на семейство Корлеоне.

Лиота не приел предложението им, защото се почувствал неудобно да изиграе великия Синатра.

По време на снимките на "Рат Пак" обаче получил пратка с изкуствена конска глава и бележка: "Значи можеш да изиграеш това, но не и онова, в което те искахме..."

"Това значеше, че ще бъда "сготвен", казва по този повод Лиота. Всъщност дъщерите на Синатра употребяват израза you are toast, тоест "с теб е свършено".

Актьорът почина на 67-годишна възраст в съня си в Доминиканската република, където снимаше най-новия си филм "Опасни води".

Годеницата му Джейси Нитоло прие изключително тежко трагичната вест. Тя сподели снимка на двамата в профила си в инстаграм, а към нея написа трогателни думи за любовта си към актьора.

"Животът ми през последните няколко години наистина беше вълшебен - отбелязва Нитоло. - Рей и аз споделяме дълбока любов, която ще пазя завинаги в сърцето си. Смеехме се всеки ден и бяхме неразделни.

Химията между нас беше дива,

но по най-добрия начин. Той беше всичко за мен и не можехме да се наситим един на друг. Онази истинска любов, за която човек мечтае. Той беше най-красивият човек отвътре и отвън, когото някога съм познавала... и дори това е слабо казано."

Макар и известен с трудния си характер, Рей Лиота бе истинска холивудска звезда. Любимите му роли бяха на силни и лоши момчета, корумпирани ченгета, изпечени мошеници, хладнокръвни убийци и коравосърдечни затворници.

Те сякаш са създадени за Лиота и именно затова никой не подозира, че през целия си живот той се опитва да намери биологичните родители.

Реймънд е роден на 18 декември 1954 г. в Нюарк, щата Ню Джърси, но малко след това е изоставен в сиропиталище. Когато е на 6 месеца, е осиновен от Алфред Лиота, който е

второ поколение италиански емигрант,

и съпругата му Мери Милър.

"Първоначално не разбирах как родител може да изостави детето си - споделя преди няколко години Лиота в свое интервю. - Бях изпълнен с енергията на човек, който се чувства излъган, изигран. В края на 90-те наех частен детектив и той

намери биологичната ми майка

Когато я срещнах, бях преминал 40 години и вече не изпитвах гняв, не бях сърдит. Това бе друго пътешествие. Един от най-ранните ми спомени е как на 3-годишна възраст помагам на родителите си да изберат момиченце, което да приютят в семейството ни. Така получих сестра на име Линда."

Завършва гимназия Union, а след това учи актьорско майсторство в университет в Маями. Докато е там, се издържа, работейки в гробище. Неговите задачи били да коси тревата, да реди столовете, масите и всичко останало по организацията на погребенията.

След като завършва, се мести в Ню Йорк, където известно време работи като барман. Междувременно намира агент, който да го представлява, и чрез него изгрява като актьор в сапунената опера Another World, в която изпълнява ролята на Джоуи Перини. След три години обаче това му омръзва и Лиота заминава за Лос Анджелис, където си пробива път до големия екран с участието си в The Lonely Lady.

Номинация за "Златен глобус" в категория "Най-добра поддържаща мъжка роля" му носи друг филм, където участва благодарение на Мелани Грифит.

Това му отваря вратите към два филма,

които го превръщат в истинска звезда. Първо играе в "Поле на мечтите", а след това - в "Добри момчета". Превъплъщението му в криминалето е впечатляващо и го издига на истински пиедестал.

Феновете обаче доскоро не подозираха, че зад блестящата му игра се крие кошмарна болка. По време на снимките Рей Лиота научава, че майка му е починала.

Скорсезе, който изпипвал всеки детайл, лично му връзвал вратовръзката

"Точно тогава трябваше да заснемем как бия човек на улицата с дръжката на пистолета си – обясни през 2019 г. актьорът. - Спомням си, че в този момент тя бе всичко, за което мислех. Тогава пред обектива излях всичко, което изпитвах... Бях гневен и това си личи."

Екипът му помага да преживее мъката,

а самият Мартин Скорсезе му връзвал вратовръзката, защото бил педантичен към детайлите и не желаел да има разлика в сцените. Искал аксесоарът да стои по точно определен начин.

Всъщност режисьорът определял как да изглежда всяка подробност на снимачната площадка. Търсели одобрението му дори за пръстените, а когато някой от артистите трябвало да носи пари в джоба си, Скорсезе вадел свои банкноти и ги поставял така, както искал да изглеждат.

Той и Лиота били изненадващо добър екип, но въпреки това повече не се срещнали на снимачната площадка.

"Разстроен съм, че това така и не се случи, а имах желание. Предполагам, че просто не бях неговият човек. Чувствам се изгнаник в очите му", сподели Лиота в свое интервю. Още преди да започнат снимките на "Добри момчета", Лиота решил да се подготви за ролята си, като се срещне с истински мафиот, за да заимства поведението и маниерите му. Двамата обядвали заедно, но когато актьорът решил да плати сметката, се оказало, че портфейлът му е откраднат.

"Исках да платя храната, защото той ми сподели редица полезни неща, но установих, че портфейла ми го няма. По-късно го намерих захвърлен на улицата. Естествено, съдържанието му липсваше", посочва Лиота преди години.

Филмът “Батман” също можеше да направи Реймънд несметно богат

и известен, но той отказва предложението на Warner Bros за три роли в първата продукция, включително и тази на Черния рицар.

"Когато снимах първия си филм, Тим Бъртън се готвеше да прави "Батман" и се интересуваше от мен, защото искаше да бъде остър и истински - разказва Лиота. – Тогава обаче не исках да участвам в комиксов филм след "Нещо диво", защото смятах, че подобен проект няма да бъде печеливш и няма да постигне нищо. Помислих си: "Батман? Това е глупава идея", въпреки че Бъртън току-що беше направил един от любимите ми филми на всички времена - "Бийтълджус". Така че да, съжалявам, че не се явих на прослушване. Този филм и успехът на Джак Никълсън... Кариерата ми можеше да тръгне по различен път!"

По време на професионалната си кариера Рей Лиота отказва много роли, но сам признава, че ако му предложат солиден хонорар, може да промени решението си. Именно заради голяма сума пари се съгласява да играе в "Операция Дъмбо дроп".

"Сценарият беше толкова ужасен, че се налагаше всички участници в лентата да носят в джобовете си това, което ги мотивира да играят – отбелязва Лиота. –

В панталона си винаги имах снимка на къща в Лос Анджелис,

която исках да купя със сумата в договора. Мотивът на целия екип бяха парите."

Въпреки това Лиота твърдеше, че се отнася отговорно към работата си и това, че ролята не му харесва, не значи, че няма да я изиграе професионално.

Може би затова не можел да търпи хора, които не приемали сериозно ангажиментите си.

"Още от първия ден мога да кажа кой от екипа няма място там, изтъквайки го пред всички. За мен няма нищо по-лошо от това да работя с някой, който не знае какво прави. Тогава ставам наистина ужасен. Мога да бъда дявол на снимачната площадка", открито бе заявил Лиота.

Сега от снимките на последния си филм "Опасни води" известният актьор се премести на небесната сцена при всички свои близки, където вероятно ще изиграе поредния престъпник.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Рей Лиота във филма на Мартин Скорсезе “Добри момчета”
Рей Лиота във филма на Мартин Скорсезе “Добри момчета”