Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според доц. Ангел Кунчев не е необходима четвърта доза от ваксините срещу коронавирус.
Според доц. Ангел Кунчев не е необходима четвърта доза от ваксините срещу коронавирус.

Първоначалните симптоми са общи и трудно може да се разпознае болестта, бързо обаче се появява и обривът

Пандемия от маймунска шарка е малко вероятна, прогнозира доц. Ангел Кунчев в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

По думите му заразата ще продължи да се разпространява, но с бавни темпове. Причина за това е и начинът и на заразяване, тъй като с маймунска шарка може да се зарази човек само от допир с болен. Ако намерим случаи у нас, те ще бъдат поставени под карантина, както и контактните им лица.

При този начин на разпространение обаче няма да се стигне до локдауни и затваряне на граници, казва Кунчев. 

Дадени са указания на лекуващите лекари за изследвания на вируса и какво всъшност представлява. Първоначалните симптоми са общи като отпадналост например, бързо обаче се появява и типичният за болестта обрив, посочи още той. 

Според него няма да се наложи кампания за ваксинация и е рано е да се говори за това. Освен ако болестта не ни изненада с бързо разпространение, което е малко вероятно, обясни Кунчев. 

Вирусът генетично се е разделил на два клона - единят вид е смъртоносен, при другият смъртността е под 1%, у нас болестта е от втория вид, каза още той.

"Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко големи международни партита. Вероятно там е станало ефективното предаване“, посочи Кунчев. 

„Това не е въздушно-капкова инфекция – не е достатъчно да разговаряме с някого или да сме в една стая с него, за да се заразим. Контактът, който е необходим, е доста по-интимен, по- тесен – човек трябва да има евентуално сексуални отношения,  продължителен контакт кожа в кожа, за да може да стане това предаване маймунската треска“, обясни доц. Кунчев.

Кунчев напомни, че заболяването е познато от 60 г. като местна инфекция за някои райони на Африка. Има и ваксина, която се произвежда в Дания. В повечето държави обаче не е налична, тъй като няма регистрирани случаи на заболяването.

Относно коронавируса доц. Кунчев коментира, че най-застрашени продължават да са хората, които не са ваксинирани. Според него на този етап не е необходима четвърта доза от ваксините.