Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че правата за притежаване на оръжия не са абсолютни, като заяви, че при изготвянето на Втората поправка обикновените американски граждани "не са могли да си купят оръдия", съобщи ДПА, цитирано от БТА.

Като отправи поредния си удар към крайните привърженици на оръжията след масовото убийство в училище в Тексас, Байдън заяви, че няма основателна причина гражданите, които спазват законите, да си купуват нападателни оръжия с големи пълнители.

"Няма никакъв смисъл да се купува нещо, което може да изстреля до 300 патрона", каза Байдън. "Има само една причина да си купите оръжие, което може да изстреля 100 патрона".

"Мисля, че нещата са станали толкова зле, че всички стават по-рационални, поне това е моята надежда", каза Байдън пред репортери на поляната пред Белия дом, след като се завърна във Вашингтон.

В Конгреса група сенатори от двете партии разговаряха през уикенда, за да видят дали могат да постигнат дори скромен компромис по отношение на законодателството за оръжията след десетилетие предимно неуспешни усилия. Това включваше насърчаване на щатските закони, които да не допускат хора с психични проблеми до притежаване на оръжия.

Байдън заяви, че по време на пътуването си до Ювалди, чиято цел беше да утеши семействата, загубили децата си при масовото убийство, умишлено е избягвал да говори за политика с републиканците.

Байдън защити забраната за използване на нападателни оръжия, за чието въвеждане той помогна през 1994 г. Според него мярката, която бе оставена да отпадне десетилетие по-късно от републиканците, е помогнала за ограничаване на масовите стрелби.

Президентът заяви, че Втората поправка не съществува във вакуум и никога не е имала за цел да даде право на всеки да носи каквото и да е оръжие без ограничения.

Байдън добави и едно спорно твърдение: "Когато Втората поправка беше приета, не можехте да си купите оръжие".

Проверяващите фактите оспорват това твърдение, като отбелязват, че Втората поправка, която е изготвена през 1791 г., не изключва изрично притежаването на конкретен вид оръжие.

Байдън заяви, че е предприел някои изпълнителни действия по отношение на оръжията, "но не мога да обявя оръжието извън закона".