Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев
Асен Василев

 Догодина системите на институциите ще заработят в синхрон и ще може да се прилагат подоходни мерки, сега това ще е цирк 

Собственик на "Мазерати" няма да си сипе най-евтиният бензин, защото ремонтът ще му струва хиляди левове 

Против съм да има диференцирани ставки, но по-добре за хляба, отколкото за вино и бира 

Ще живеем поне няколко години с по-високи цени на храните и горивата 

Прилагането на подоходен механизъм на антикризисните мерки в момента не е възможен. Причината е, че в момента държавата не знае кой гражданин какви доходи реално има. Защото системите на администрациите не са синхронизирани. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на тристранката. 

В момента този дефект се отстранява, за да се знае кой какво получава и така от догодина единната система ще проработи. Така мерките ще могат да се таргетират спрямо нуждите на хората. В момента това би се превърнало в цирк, не само няма да сработят, но и няма да помогнат, каза още Василев. 

Бизнесът настоява да продължи да действа намаленото ДДС за виното и хляба, което отново ще станат 20 на сто. Знаете, че съм против диференцирани ставки, но ако има такива е по-добре да за хляба, каза още Василев. 

Той бе категоричен, че предложените антикризисни мерки не нарушават финансовата дисциплина. Обясни, че се предлага намаляване до 9% на парното и тока, защото там е основното увеличение, а за електроенергията се ползва български ресурс. И припомни на бизнеса, че е бил компенсиран за цената на тока и вместо 400 лв. е плащал 250 лв. Само тук бяха обрани 45%, за да не се влияе върху крайните цени, каза още Василев. 

Една от мерките е да се ползва отстъпка от 25 стотинки на литър. Тя обаче ще е за най-евтиният бензин и дизела без добавки. Тук синдикатите обясниха, че от тази мярка ще се възползват и богати българи, които реално нямат нужда от подкрепа. Отстъпката е за най-ниските клас гориво. Собственик на "Мазерати" няма да си сипе гориво без добавки, за да спести няколко стотинки, а после да плаща ремонт за хиляди левове, отвърна им Василев. 

Вицепремиерът обясни, че цените на горивата няма да спаднат драматично скоро. Цените на храните също нямало да спаднат, докато не се отворят пристанищата и Украйна не започне да изнася зърно. Поне няколко години ще живеем с по-високи цени, каза още той. 

Очаквайте подробности!