Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Банев-Брендо още се издирва с Интерпол.
Евелин Банев-Брендо още се издирва с Интерпол.

Кокаиновият крал за втори път моли българския съд да излежи в наш затвор присъдите си от Италия и Румъния

Издирваният кокаинов крал Евелин Банев-Брендо е имал два украински паспорта - истински и фалшив, заради който срещу него има разследване на прокуратурата в Киев. Това става ясно от определение на Софийския градски съд от 17 май. Брендо е поискал от магистратите да приемат за изпълнение у нас трите му присъди от Италия, Румъния и България. Това е втората молба на Банев по същия казус, а резултатът е както и през септември м.г. - оставена е без уважение.

Брендо беше арестуван в Киев на 6 септември 2021 г. след 5 г. издирване с Интерпол. Съдът в Украйна го задържа за 20 дни, но

беше освободен,

защото е станал

украински

гражданин

Според законите там украинеците не може да имат друго гражданство и не се екстрадират в чужбина за извършени престъпления извън територията на страната. Паспортът на Брендо изтече в медиите там. Той беше с неговите снимки и имена, а единствената разлика е във втората цифра на ЕГН-то му, с което се представя в България.

В определението на съдия Мирослав Георгиев обаче се посочва, че при ареста на Брендо на 6 септември м.г. е иззет още един паспорт. Той бил със снимката на Евелин Банев, но с други имена - на украинския гражданин Виктор Сергеевич Краич. Експертиза показала, че Банев и Краич са едно и също лице. Точно заради този фалшив паспорт в Украйна има разследване срещу Брендо. Брендо е известен с това, че ползва фалшиви паспорти още от 2000 г., когато е залавян в Европа с документи с личните данни на починало при катастрофа момче, както и на унгарски гражданин. И в двата случая на паспортите е имало снимка на Брендо, но личните данни са били на други хора (виж по-долу). 

Първата молба на Евелин Банев да изтърпи трите си присъди в България е постъпила във Върховната касационна прокуратура на 1 септември 2021 г. - шест дни преди да бъде задържан в Киев, става ясно от определението на Софийския градски съд. Той е представил информация за присъдите си от Румъния и Италия, където трябва да лежи съответно 10 и 20 г. заради трафик на кокаин. След това молбата на Брендо е изпратена по компетентност до Софийския градски съд, а междувременно той е арестуван. 14 дни след задържането му в Украйна съдът у нас отказа да гледа молбата му за обединяването на трите присъди и приемането им у нас. В нея Евелин Банев се представя с българските си лични данни и дори заявява, че е български гражданин.

И тогава, и сега при втората молба на Брендо да влезе в затвора у нас магистратите посочват, че той трябва да е на територията на Европейския съюз.

“В случая Евелин Банев е на територията на Украйна, която не е членка на ЕС”, пише съдия Мирослав Георгиев.

След като украинците заловиха Брендо на 6 септември м.г., прокуратурата изпрати документи за екстрадирането му в България.

Процедурата не

е завършила и

Брендо още не

е доведен с

белезници

Документи е изпратила и Румъния, която също го издирва с Интерпол. Първата си присъда от 10 г. затвор за трафик на кокаин Банев получи там. След това дойде тази от Италия, където го наказаха с 20 г. по шумното дело “Кокаинови крале” за внос на тонове дрога от Южна Америка в Европа, а накрая, през 2018 г., приключи и делото му у нас на последна инстанция. Тогава стана ясно, че Брендо не е дочакал окончателното решение в процеса за пране на пари от наркотрафик и е избягал. Станал украинец още през 2015 г. За последно името на Брендо нашумя в началото на тази година с делото на швейцарската прокуратура срещу банката “Креди Сюис”, през която минавали милионите от наркотрафик. Преди повече от 10 г. банката отказала да съдейства за разследване срещу кокаиновия крал. По делото са подсъдими още бившата тенесистка Елена Бергоми и треньорът по борба Георги Караманлиев, който също като Брендо е родом от Тополовград.

Още преди 20 г. пътувал с документи на починало момче и на унгарец

Освен българско и украинско гражданство, за Брендо се знае, че е имал документи също от Венецуела и Малдивите. Данни за тях има по делото срещу него за пране на пари от наркотрафик, което приключи през 2018 г., когато той вече беше избягал.
Освен това разследващите са събрали доказателства, че още преди 20 г. е ползвал чужди и фалшиви паспорти при пътуванията си в чужбина.
Един от тях е бил издаден с името и данните на 5-годишно момче, починало при катастрофа през 1976 г. Снимката обаче била на Брендо. заявление за издаването му е подадено в МВР през август 2002 г. Документът бил получен на 5 август. Три дни по-късно, на 8 август същата година, Брендо напуснал България с него. На 9 август е регистриран да влиза в Италия. През септември два пъти е влизал и излизал от българия с този паспорт., а през август 2003 г. е излязъл с него в Гърция.
На 26 август 2003 г. италианската полиция спира кола в прохода Горица, в която се вози Евелин Банев. Тогава също се легитимирал с паспорта с данните на почиалия.
През юли 2005 г. Брендо е задържан в Испания с още двама българи. В него е намерен документ на унгарски гражданин, но пак с неговата снимка. С него си купил и билети за самолет. Спътниците му, отново българи, също били с фалшиви паспорти. Мистериозно, след като Брендо дал истинския си паспорт от България, е освободен. Справка показала, че има документа още от 2000 г., когато е регистриран да влиза с него в Гърция.