Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-голямата дъщеря на княз Кирил и Росарио Надал избра да се венчае на остров Майорка, където преди 33 г. това сториха и родителите ѝ. Церемонията ще е само гражданска, защото булката е католичка, а младоженецът, който е с ливански произход - маронит

В кметството на Палма де Майорка днес ще е оживено и аристократично. Там “да” на своя любим ще каже княгиня Мафалда - най-голямата от 11-те внуци на цар Симеон II. Неин избраник е английският инженер от ливански произход Марк Абуслейман.

Най-голямата внучка на цар Симеон II - Мафалда, вече се е наложила като певица.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ НА МАФАЛДА
Най-голямата внучка на цар Симеон II - Мафалда, вече се е наложила като певица. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ НА МАФАЛДА

Това е първата сватба сред царските внуци. А мястото е избрано неслучайно - на романтичния остров Майорка преди 33 г. се женят и родителите на булката княз Кирил Преславски и Росарио Надал. Тогава те събират повече от 400 души в параклиса “Санта Ана” на кралския дворец “Алмудайна”. Сред гостите са кралят и кралицата на Испания Хуан Карлос и София и трите им деца - Елена, Кристина и Фелипе. Тогавашният принц и настоящ испански крал дори застава до младоженеца като свидетел.

За разлика от родителите си Мафалда предпочита дискретността и с Марк са поканили тесен кръг роднини и приятели. Те ще имат само граждански ритуал, не и църковен, тъй като булката е католичка, а младоженецът - маронит. Въпреки това медиите в Испания определят сватбата им като аристократичното събитие на сезона. Според някои от тях

сред гостите ще е и инфантата Кристина

- освен дългогодишната близост между семействата на Симеон Втори и дон Хуан Карлос Росарио е и кръстница на дъщерята на Кристина - Ирен.

Няма да е изненада, ако и представители на други кралски фамилии присъстват на сватбата днес.

На 28 май Мафалда се омъжва за любимия си Марк.
На 28 май Мафалда се омъжва за любимия си Марк.

Има и още една причина сватбата да е на Майорка. Балеарският остров е любимо място на булката и цялото ѝ семейство. Росарио е родом оттук, а княз Кирил има къща в едно от градчетата на острова и прекарва всяко лято с децата си по райските му плажове. Въпреки че Кирил и Росарио са разделени от 2009 г., връзката в семейството остава стабилна. А Кирил вече почива на Майорка в компанията на настоящата си партньорка - британската бизнесдама Катрин Бътлър.

Подробности около първата царска сватба от 20 г. насам (последната беше тази на княгиня Калина с Китин Муньос през 2002 г. в България) обаче няма. Младите не искат да се шуми около тях.

Преди седмица Мафалда си направи

импровизирано моминско парти в Рим с майка си

и приятелки. А на сватбата кум се очаква да бъде баща ѝ Кирил. Испански медии пък наддаваха за това кой ще е дизайнер на булчинската ѝ рокля. Очакванията са това да е Валентино - един от любимите дизайнери марки и на княгинята, и на майка ѝ.

Мафалда с баща си княз Кирил, сестра си Олимпия и брат си Тасило във “Врана” по време на тържеството за 80-ия рожден ден на царя.
СНИМКА: ПЛАМЕН ТРИФОНОВ
Мафалда с баща си княз Кирил, сестра си Олимпия и брат си Тасило във “Врана” по време на тържеството за 80-ия рожден ден на царя. СНИМКА: ПЛАМЕН ТРИФОНОВ

Мафалда и Марк са заедно от 8 г., но се познават още от деца. И двамата са родени и израснали в Лондон и са учили във френския лицей “Шарл дьо Гол”.

Искрата между тях обаче пламва през 2014 г. в Бостън, където Мафалда учи музика в Бъркли, а Марк - компютърно инженерство и бизнес в Харвард.

27-годишният Марк е

син на бившия министър на труда на Ливан

Камил Абуслейман. Роден е в Англия, а по линия на майка си пък е французин. Сега работи в областта на финансите.

През 2017 г., след като завършват обучението си, Мафалда и Марк се установяват в Ню Йорк. А три години по-късно в разгара на COVID пандемията се преместват в Мадрид. Двамата ревностно пазят личния си живот далеч от светлините на прожекторите.

Мафалда по време на импровизираното моминско парти в Рим преди седмица
Мафалда по време на импровизираното моминско парти в Рим преди седмица

Не стои така обаче въпросът с професионалната кариера на българската княгиня.

Леко дрезгавият меланхоличен глас на Мафалда завладява публиката от раз и тя бързо се наложи като певица.

Тя не само е най-голямата, но безспорно и най-популярната от 11-те внуци на царя, повечето от които предпочитат анонимността. Изключение прави престолонаследникът княз Борис Търновски, който също е творец и вече успешно продава своите скулптури в цял свят.

Мафалда с Марк и техен приятел в музикално студио
Мафалда с Марк и техен приятел в музикално студио

Испанските медии наричат Мафалда “инди принцесата”, защото песните ѝ са смесица между мелодичен рок, електронна музика и тъмен поп.

Музиката е истинската страст на Мафалда още от дете. Споделя, че дължи много на родителите си, които я поощряват и подкрепят с уроци по пеене и пиано в Лондонската консерватория. Като тийнейджър започва сама да композира песни и от хоби музиката се превръща в нещо повече за нея. На 16 г. изнася първия си концерт заедно със свой приятел в клуб в Лондон.

След като завършва средното си образование, учи в университета “Бъркли” в Бостън - най-добрия в света университет по музика, в който са се дипломирали световни имена като Куинси Джоунс, Даяна Крол, Хуан Луис Гера и други. Още през първата си година в музикалния колеж Мафалда записва сингъл по свой текст и музика - Don't Let Go.

Младата княгиня е атрактивна и в стила си, и в поведението си и вече се наложи на световната музикална сцена.
Младата княгиня е атрактивна и в стила си, и в поведението си и вече се наложи на световната музикална сцена.

Първият ѝ концерт е през лятото на 2017 г., когато пее на парти, организирано от прочутата марка “Масимо Дути” в Мадрид. Година по-късно царската внучка издаде първия си албум, а

мечтата ѝ е да оглави музикалната класация “Билборд”

Възможно е и да я осъществи, след като рамо ѝ дава продуцентът Ян Бартър, благодарение на когото е стартирала кариерата на звезди като Ейми Уайнхаус и Палома Фейт.

Преди година издаде втори албум - Bailando sin sense.

Първият ѝ истински концерт обаче е през пролетта на 2021 г. в Мадрид.

Въпреки организацията за сватбата си Мафалда не слиза от сцената и в последните дни

Преди два месеца тя пя в Мадрид, а буквално преди дни - в Севиля. През юни пък ще участва във фестивал в Барселона.

Освен като певица Мафалда се наложи и като модел и често се снима в реклами. Тя е наследила вкуса към изисканите тоалети от майка си, която бе муза на световния дизайнер Валентино. Дъщерята търси индивидуализъм, но и изчистени линии и старателно постигната небрежност.

През 2018 г. Мафалда дори дефилира като истинска манекенка на Седмицата на модата в Ню Йорк. И редом със световноизвестни имена на модата представи тоалети от новите колекции на американските дизайнери Майкъл Корс и Тори Бърч. Тя дефилира заедно с дъщерята на принц Павел от Гърция - Олимпия.

Всъщност царската внучка е имала не един “сблъсък” с модната индустрия - преди години нейна песен озвучи клип на новата колекция на марката “Спрингфийлд”, а самата тя се явява за кратко във филмчето именно в ролята си на певица.

Майкъл Корс я покани да пее по време на негово соаре в Лондон

за новата му колекция, а сред известните гости там са били Кейт Мос, Сабин Гети, лейди Амелия Уиндзор, Ерин О'Конъра, както и легендарният Ник Роудс, част от групата “Дюран Дюран”.

Мафалда не знае български език, но е вярна на корените си и обича нашите традиции и история. Като по-малка често пееше народни песни и играеше хора на инициативи, организирани от баща ѝ Кирил или от създадения от него Сити клуб на българската общност в Лондон. Може да пее дори “Хубава си, моя горо”.

Преди години двете със сестра ѝ Олимпия направиха онлайн проект “Нашата България”, с който подпомогнаха събирането на средства за българска чешма в Кенсингтън Гардънс в Лондон, която беше открита от княз Кирил и Димитър Бербатов.

Цар Симеон II с всичките си внуци през 2007 г., малко след раждането на най-малкия - Симеон Хасан. Мафалда е най-голямата и стои до дядо си на втория ред.

СНИМКА: WWW.KINGSIMEON.BG
Цар Симеон II с всичките си внуци през 2007 г., малко след раждането на най-малкия - Симеон Хасан. Мафалда е най-голямата и стои до дядо си на втория ред. СНИМКА: WWW.KINGSIMEON.BG