Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА
НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

След 6 месеца чакане за реформа Надежда Йорданова и Лена Бориславова се разбрали как да си разделят работата или едната не харесала работата на другата са версиите за странното положение

ПП сондирали да изберат нов шеф на мястото на Сотир Цацаров, за да имат време да си пишат спокойно законите

Искане на “Има такъв народ” новата комисия да решава единодушно можело да блокира конфискацията на престъпно имущество

Два различни законопроекта за борба с корупцията и реформа на специалната комисия КПКОНПИ произведоха по един от най-спешните приоритети на четворната коалиция партньорите в управлението “Демократична България” и “Продължаваме промяната”.

Смяната на бившия председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и нейната реформа бяха издигнати за приоритет номер едно наравно с оставката на главния прокурор Иван Гешев от премиера Кирил Петков още през декември миналата година. Цацаров дори облекчи управляващите, като сам подаде оставка и освободи председателското място от 1 март. Нов шеф на антикорупционната комисия да бъде избран след приемането на закон, който да я реформира и да я раздели на две, решиха тогава в управляващата коалиция. В продължение на месеци обаче законопроект не се появи, а между ДБ и “Продължаваме промяната” се

отправяха под сурдинка обвинения кой е поел ангажимент да го пише и защо го бави

Според коалиционното споразумение между “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” законопроектът трябваше да е готов преди три месеца.

В момента в парламента се обсъждат два законопроекта, които са полуготови и реално не са внесени официално, показа проверка на “24 часа”.

Първият проект е на депутатите от “Демократична България” с реален автор министърката на правосъдието Надежда Йорданова. Вторият е с основен автор Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Петков, и ще бъде внесен от депутатите от “Продължаваме промяната”. Общото между двата проекта е, че

КПКОНПИ се дели на две комисии - една за отнемане на незаконно придобитото имущество и втора, която ще е антикорупционна

Това се оказва и единственият момент в реформата, по който и четирите управляващи формации имат съгласие.

Официалните обяснения за забавянето на законопроекта са войната в Украйна и икономическата криза, която се развихри и чието решаване на този етап се оказа приоритетно за управляващите. Проблемът всъщност е, че партньорите не са единодушни за това как да се промени комисията, разказаха обаче неофициално депутати.

Законопроектът да бъде подготвен от Лена Бориславова, гласяло първоначалното разбирателство в коалицията през февруари. Според част от депутатите впоследствие тя изненадващо прехвърлила проекта на правосъдната министърка Надежда Йорданова. Други обаче твърдят, че министърката на ДБ сама иззела инициативата, защото останала недоволна от законопроекта на ПП.

Всъщност двете дами сами разпределили работата си по реформата, разказа Лена Бориславова пред “24 часа”.

Наистина има два законопроекта. Единият е на ДБ и е за гражданската конфискация на незаконно придобитото имущество и имплементиране на европейската директива, защото това е и главният им фокус като формация. По това работи правосъдното министерство.

Отделно “Продължаваме промяната” има законопроект за новата комисия. Той се опира на предишните текстове на закона, но надгражда с повече контроли през министъра на правосъдието и Народното събрание за избирането на членове, отчетност, прозрачност. Дава и разследващи функции на новата комисия, разказа Бориславова.

ЛЕНА БОРИСЛАВОВА
ЛЕНА БОРИСЛАВОВА

Новата КПКОНПИ ще има специална част от разследващи, които ще имат за задача да предоставят на прокуратурата готови

разследвания със събрани доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения,

обясни идеите на “Продължаваме промяната” шефката на премиерския кабинет. Имало идея първоначално в това ново звено да бъдат прехвърлени млади разследващи полицаи.

Крайният вариант на предложението на “Продължаваме промяната” се пише обаче от депутатите на формацията в правната комисия. А отговорник е шефът на комисията Милен Матеев.

Парламентарните слухове разказват, че депутатите от партията си напечатали сегашния закон на хартия и

с химикалка отмятали кой текст от досегашния закон остава и кой - не

От партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” обаче отново са контра на партньорите си и готвят собствени текстове. Депутатите от ИТН не харесвали точно основното предложение на “Продължаваме промяната” - в КПКОНПИ да има разследващи функции и специален инспекторат.

Според хората на Слави

предложението на “Промяната” можело да превърне комисията в бухалка

Още повече че отсега в управляващото мнозинство имало битка за разпределението на местата в комисията, разказаха депутати пред “24 часа”. Кой колко места ще иска и кого се опитва да вкара в комисията обаче, все още не се коментира.

В момента юристите в партията на Слави Трифонов също готвят свои предложения как да се измени работата на комисията. Едно от тях е решенията ѝ да се вземат с пълно мнозинство. Хората на Трифонов са категорични, че само така те можело да са легитимни.

Това искане на “Има такъв народ” обаче създаде притеснение сред останалите коалиционни партньори. Според тях изискване за единодушие би блокирало работата на комисията, защото липсата и на само един глас може да провали решенията ѝ. В момента те се вземат с обикновено мнозинство, или т.нар. 50+1.

Комисията по принцип е съставена от петима души - председател, заместник и трима членове, които се избират от парламента. Предвижда се така да остане и за в бъдеще, въпреки че преди време от БСП и ДБ се чуваха гласове една от промените да е членовете на комисията да се назначават от президента.

Друг интересен казус е и председателското място в КПКОНПИ. След като на 1 март Сотир Цацаров подаде оставка от поста, на негово място застана заместникът му и бивш служител на ДАНС Антон Славчев. Депутати разказват, че още преди седмици от “Продължаваме промяната” повдигнали темата за избиране на нов шеф пред партньорите си. Мотивите на ПП били, че ако той се смени, управляващите ще имат време спокойно да си изготвят проектите за промени в комисията.