Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тутанкамон е бил въоръжен със стоманен нож 100 години преди желязната ера.
Тутанкамон е бил въоръжен със стоманен нож 100 години преди желязната ера.

Учени с нова теория – изработен е от метеорит, а дръжката е позлатена в Анадола

Мистериозният кинжал със златна дръжка на Тутанкамон, открит в гробницата му, най-вероятно е изработен от метеоритно желязо, а в Анадола е била позлатена дръжката. Предполага се, че реликвата е била безценен дар за дядото на фараона – Аменхотеп III.

Това твърди ново проучване на японски учени, които са направили десетки анализи на митичното оръжие. Кинжалът е обект на проучвания от откриването му досега. Причината за невероятното любопитство на археолозите е, че Тутанкамон е въоръжен със стоманен нож 100 години преди началото на желязната епоха.

Именно затова вече повече от век изследователите спорят как и кога е създаден легендарният кинжал. Едва през 2016 г. учени от Италия и Египет съобщиха, че са

провели рентгенов анализ,

за да не нарушат целостта на древния артефакт. Благодарение на това те доказват, че оръжието е направено от метеоритно желязо – не е ясно как откривателите на металните останки от небесното тяло впоследствие се сещат да ги изковат. Именно затова подобни необичайни предмети тогава били изключително ценни, защото материал с такива свойства не съществувал.

Двете страни на кинжала
Двете страни на кинжала

„Високото съдържание на никел ясно показва, че става дума за метал с метеоритен произход – коментира тогава Даниела Комели, водещ автор в изследването. – Проучихме химическия състав на паднали метеорити в ивица от 2000 километра до египетското крайбрежие на Червено море. Установихме, че при един от тях, който е паднал на 240 километра западно от Александрия, съдържанието на никел и кобалт е идентично с това в кинжала на Тутанкамон. Дръжката и ножницата на оръжието са украсени със златни орнаменти – цветя и пера.“

Четете в хартиеното издание на бр. 4/2022 на сп. "Космос".