Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин с милиардера от узбекски произход Алишер Усманов
Путин с милиардера от узбекски произход Алишер Усманов

Трима бизнесмени, смятани за близки до Путин, остават в Топ 20 на най-богатите на “Сънди Таймс”, Роман Абрамович е изпаднал

Любимите играчки на олигарсите като самолети и яхти обикновено се регистрират чрез фиктивни компании

От месеци строителни работници строят имот в Лондон, подходящ за милиардер, на обширна строителна площадка на "Уинингтън Роуд", Северен Лондон. В основата й е разрушена триетажна къща с размер около една трета от площта на Бъкингамския дворец, както и още два имота. Проектът включва кино, плувен басейн, подземен гараж и оранжерия. Имението е за родения в Москва "лорд" на торовете Моше Кантор, милиардер с три гражданства – руско, британско и израелско, пише в. "Сънди Таймс". 68-годишният Вячеслав Моше Кантор живее в предградието Хампстед Гардън на британската столица със съпругата и петте си деца и отдавна е смятан за близък до Путин.

Вячеслав Моше Кантор
Вячеслав Моше Кантор
Според последната класация на "Сънди Таймс" за най-богатите на Острова от май т.г. той е на 20-о място

със състояние от

8 млрд. британски лири за 2021 г.

Много от бизнесмените в класацията, наред с бизнес активите си, притежават и луксозни яхти, екзотични автомобили и вили. Сделката? Докато остават верни на Путин, президентът ги оставя на мира. Ако се сблъскат с Путин, рискуват да загубят всичко, коментират британски медии.

През април Вячеслав Моше Кантор влезе в списъка на осемте руски милиардери, санкционирани от правителството на Обединеното кралство, въпреки че не беше включен в първата вълна след началото на руската инвазия в Украйна. Медии на Острова коментираха, че Кантор, който е доктор на техническите науки, почетен доктор на университета в Тел Авив и мажоритарен акционер в компанията за торове Acron с "жизненоважно стратегическо значение за руското правителство", е сред бизнесмените, които "поддържат военната икономика", пише www.jewishexponent.com. Милиардерът отдавна отхвърля твърденията, че е съюзник на Путин, и протестира срещу санкциите, заявявайки, че никога

не се е срещал насаме с руския президент

В изявление Европейският еврейски конгрес съобщи, че е "шокиран и ужасен" и призова санкциите да бъдат отменени, но по-късно, през април, Кантор подаде оставка от поста. Пакетът от санкции на британското правителство включва също замразяване на активите на най-голямата руска банка и ограничения за други двама руски олигарси с еврейски произход: Леонид Михелсон и Борис Ротенберг. Това, което отличава Кантор от тези други двама богаташи, е неговото влияние и филантропия в еврейския свят, пише www.jewishexponent.com. Кантор бе виден представител, борещ се за единен фронт на

европейските еврейски общности

като ръководител на Европейския еврейски конгрес, създаден през 1986 г. В това си качество през 2007 г. той организира среща на делегации с Путин по повод страховете от нарастващия антисемитизъм в Европа. Получил е редица отличия от Русия, включително Орден на честта през 2016 г., който може да бъде присъден само с президентски указ. Той също така е президент на фондацията на Световния форум за Холокоста и на Европейския съвет за толерантност и помирение. Дарявал е на музея на Холокоста "Яд Вашем", Лигата за борба с клеветата и университета в Тел Авив.

Във Великобритания фондацията на Кантор дари на

частната болница на крал Едуард VII,

използвана и подкрепяна от кралицата, 9 млн. британски лири, и обеща 3 милиона британски лири на фондацията на принца на Уелс, от които вече са били преведени 600 000 лири.

Руският милиардер беше удостоен с титлата губернатор на крал Едуард VII, а новият медицински център бе наречен на негово име - "Медицински център Кантор".

През април т.г. обаче Комисията по благотворителност започна

проверка в благотворителната фондация на Кантор,

регистрирана във Великобритания, и съобщи, че ще разгледа и поведението на попечителите й. След въвеждането на санкциите болницата, на която кралицата е патрон, премахна името му от новото крило. Би Би Си съобщи, че д-р Кантор остава в списъка на дарителите на фондацията на принца на Уелс, и че Кантор е подкрепил Института за изследване на тромбозата, Кралското медицинско дружество, Центъра на Анна Фройд и Кралската опера. В разгара на скандала за санкциите Моше Кантор информира, че е решил да се оттегли напълно от всяка благотворителна дейност в Обединеното кралство. Големият червен кран, който беше на строителната площадка, е спрял да работи.

Моше Кантор е от тримата близки приятели на Владимир Путин, които са сред 20-те най-богати хора във Великобритания според последната класация на "Сънди Таймс".

Най-забележителният пример на богатите руснаци с постоянно местожителство в Обединеното кралство е Алишер Усманов, съсобственик на руския концерн USM Holdings и на големи металургични предприятия. Той е на 12-о място в класацията на "Сънди Таймс", излязла през май т.г, със състояние от 10 млрд. лири.

Запорираната яхта на  Усманов. Единствената в света, която може да побере до 40 души.
Запорираната яхта на Усманов. Единствената в света, която може да побере до 40 души.

Усманов вероятно не е много засегнат от санкциите, защото част от британските му активи са прехвърлени на доверителни фондове още преди санкциите. Решението за санкциите на ЕС го завари в Бавария, където той има вила в Ротах-Егерн, град близо до езерото Тегернзее. Според в. "Ню Йорк Таймс" там Усманов е организирал пищни партита. На тези събития милиардерът е искал сервитьори да отварят бутилки шампанско с мечове.

Усманов притежава

три вили

в Бавария

и е известно, че е канил богатите си приятели там, според в. "Сънди Таймс". Местен майстор, който ремонтира вилите на Усманов в Ротах-Егерн, казва пред "Бизнес Инсайдър", че на него и на други работници се дължат около милион долара за работа, които Усманов не може да плати поради санкциите. Милиардерът напуска специалното място, което обитава, с частния си самолет, без да използва руския си паспорт. Пресекипът му твърди пред "Таймс", че въпросните имоти са били "прехвърлени на доверителни фондове преди години по напълно прозрачен и законен начин". Те допълват, че "г-н Усманов няма нищо общо с украинската криза и не е близък с г-н Путин".