Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Срещата между Кирил Петков и Румен Радев вероятно се отлага за следващата седмица.
Срещата между Кирил Петков и Румен Радев вероятно се отлага за следващата седмица.

Все още няма компромис между двете правителства, обяви и Ковачевски, след като се видя с българския премиер в Рим

Премиерът Кирил Петков ще изостави засега офанзивата си за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност, сбирка на лидерите на коалицията и разговор на четири очи с президента Румен Радев.

Най-ранният момент, в който премиер и държавен глава биха могли да се видят, за да обсъдят има ли напредък от страна на Скопие в изпълнение на българските условия, за да се вдигне ветото за старт на преговорите между Северна Македония и ЕС за присъединяване, ще е петък вечерта, научи “24 часа”. По-вероятно било обаче срещата да е чак следващата седмица, след което премиерът евентуално да свика лидерски съвет на четирите управляващи формации, а президентът - КСНС.

Специалният разговор бе пожелан от Радев,

след като в петък вечерта Петков с видеообръщение го призова да свика заседание на КСНС за Македония. Това изявление изненадало неприятно държавния глава, защото между двамата нямало предварителен разговор по темата.

Радев държи да разбере от премиера дали управляващата коалиция е единна за ветото. Държи и Петков да му отговори на въпросите дали има прогрес от страна на РСМ по изпълнение на договора ни за добросъседство и дали има промяна в позициите на нашите европейски партньори и европейските институции. Според министър-председателя в последните шест месеца има напредък в отношенията между двете страни и той имало какво да разкаже пред Консултативния съвет за национална сигурност.

Петков също изрази готовност да разговаря първо на четири очи с Радев, за да го помоли да свика съвета по македонската тема. “Ще поискам среща с президента Радев веднага след като се прибера”, закани се в понеделник вечерта Петков от Рим, където освен официалните срещи с папа Франциск и италианския премиер Марио Драги имаше възможността да се види работно и с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Кирил Петков се прибра в София в понеделник около полунощ. Преди това обаче имаше възможността да размени няколко думи в Рим по темата със зам.-председателя на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. Той водеше парламентарната делегация, която пристигна отделно на 23 май. Партията на Трифонов е най-яростният противник на отпадане на българското вето към Скопие в управляващата коалиция. А самият Йорданов в края на миналата седмица предупредил депутатите от ИТН, че още преди да е свършил месец май, може да напуснат управлението.

Президент и премиер бяха разделени на 24 май,

първия възможен ден, когато двамата биха могли да проведат обещания личен разговор. Петков поведе празничното шествие в София, докато Румен Радев предпочете да отиде в Пловдив - безпрецедентен ход за български президент, който бе разтълкуван от някои като нежелание да бъде заедно с министър-председателя. Двамата обаче се засякоха снощи на приема, даван от държавния глава за 24 май.

В сряда и четвъртък Петков отново няма да е в България, обявиха вчера от Министерския съвет. Премиерът ще участва в Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, където водещата неформална тема се очаква да е развитието на световната икономика след икономическите санкции срещу Русия заради войната ѝ в Украйна.

На 25 май в Давос министър-председателят ще се включи в дискусията “Изгубено десетилетие?”, посветена на предизвикателствата, пред които светът днес е изправен, и пътищата за тяхното преодоляване. По-късно вечерта Петков ще бъде гост на вечеря, давана от Бьорг Бренде, президент и член на управителния съвет на Световния икономически форум, съобщиха от правителствената пресслужба.

Засега между България и Северна Македония няма постигнат напредък,

категоричен бе след срещата си с Петков и македонският министър-председател Димитър Ковачевски.

“Не сме разговаряли изобщо дали има нови условия от страна на България. Работи се върху въпросите, които бяха отворени по-рано, за тях вече съществува т.нар. португалско предложение, което е в основата на разговорите между министерствата на външните работи и в момента не мога да кажа, че има напредък за постигането на взаимноприемливо решение. Докато няма документ, за напредък не може да се говори”, заяви Ковачевски в Рим.

Според информация на “24 часа” от февруари македонците са предложили компромис, който обаче не се е харесал на българското правителство. Министерството на външните работи обаче така и не било изработило отговор на компромиса с нови български предложения.