Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Янко Ваташки през 2010 г., когато го съдиха за отвличане.
Янко Ваташки през 2010 г., когато го съдиха за отвличане.

Легендарният рецидивист лежи в болницата на пандиза

Поиска да го пуснат предсрочно, защото помагал на останалите, пишел стихове за Великден и играел шах

Легендарният затворник Янко Ваташки-Лудия е помогнал на парализиран свой събрат да бъде помилван. Това става ясно от поредната молба на Ваташки за условно предсрочно освобождаване. Той е зад решетките от август 2015-а и излежава две присъди за изнудване. Остават му година и 2 месеца. Ваташки лежи в болницата на софийския затвор, защото страда от диабет и няколко други заболявания.

По делото за предсрочното освобождаване на Ваташки за свидетел е призован директорът на болницата. Той пръв споменава за инициативата на Лудия. Съдия Мирослава Тодорова го пита дали Ваташки се е включвал в дейности, които да подпомагат лечението на други болни.

Тогава шефът на болницата си спомня, че наскоро един от пациентите е помилван с указ на вицепрезидента, а Ваташки бил в основата на това искане. Лишеният от свобода мъж е страдал от квадриплегия и е бил с напълно парализирани ръце и крака заради травма на гръбначния стълб. Не се е движил и за него са се грижили от персонала.

Адвокатката на Ваташки Елен Янкова уточнява, че клиентът ѝ е написал жалба до омбудсмана с молба за съдействие от президента и в нея е представил проблема на парализирания затворник. Така се стигнало до помилването му. Освен работата в полза на другите лишени от свобода Янко Лудия участвал в турнир по шах и писал стихове за Великден. Според адвокатката му той се е посветил на правата на затворниците. От много години Ваташки е почетен член на Националното движение "Съвършена България", а от началото на тази година бил избран единодушно за негов председател. Движението се грижи за затворници, работи за подобряване на условията в килиите и помага на социално слабите, които лежат там.

Подобна дейност развива и Българското затворническо сдружение за рехабилитация на австралиеца Джок Полфрийман, който беше осъден за убийството на студента Андрей Монов и беше освободен предсрочно през септември 2019 г. Тогава Софийският градски съд му отказа свобода, както сега на Янко Ваташки, но Апелативният го пусна. При основаването на сдружението на Полфрийман Ваташки е секретар, но днес се е посветил изцяло на “Съвършена България”.

Въпреки усилията му да докаже, че се е поправил и може да бъде освободен с условна присъда, съдия Мирослава Тодорова не е съгласна с доводите му.

Справката за съдимост на Янко Ваташки показва 13 дела срещу него, по които е осъждан - в началото на криминалната му кариера условно, а след това ефективно с увеличение на наказанията зад решетките. Въпреки това отново влизал в затвора и явно не се е поправил.

Янко Ваташки беше арестуван през лятото на 2015 г. след жалба на негов приятел, че го изнудва за пари и се заканва да го убие. В същото време заедно със същия човек са посетили автомонтьор, който ремонтирал колата му и го изнудвали за 2 хил. лв. Така срещу Ваташки започнаха две дела в Специализирания наказателен съд и по тях той получи наказания от 6 и 8 г. затвор, след което бяха обединени. Малко преди да бъде задържан след поредната си криминална проява Ваташки беше освободен от затвора предсрочно, където лежа няколко години за отвличане на арабин.

От 2 г. насам Янко Ваташки няма наказания в затвора, заявява адвокатката му Елен Янкова. В миналото Ваташки беше известен с гладните стачки в затвора и подстрекаването на останалите лишени от свобода към бунт. Дори го бяха преместили принудително в затвора в Стара Загора, но Янко Лудия зеведе дело срещу заповедта и го спечели, след което го върнаха в болницата към софийския затвор.