Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украински войници в "Азовстал" СНИМКА: Ройтерс
Украински войници в "Азовстал" СНИМКА: Ройтерс

Последните защитници на Мариупол са микс от опитни войници, граничари, противоречивия отряд "Азов" на националната гвардия и доброволци, съобщава АП. Сред тях има военни на 36-та специална бригада на морската пехота на Военноморските сили на Украйна и 12-та бригада на Националната гвардия. 

Според Русия градът е превзет, след като бойците са се предала, а Украйна преди дни заяви, че героите са евакуирани от стоманодобивния завод Азовстал. 

До момента от Министерство на отбраната на Русия твърдят, че общо са се предали 2939 военни, собщи РИА Новости. 

Според Украйна много цивилни са потърсили убежище в Азовстал, а според Русия те са били заложници на азовците, които нарочно са се укривали на места където има граждани и в жилищни сгради. 

Пристанището е стратегическо и то първоначално бе отбранявано от 36-та бригада в продължение на около месец, докато не им привършиха запасите, предава АП. Тогава те се оттеглят в завода Азовстал, за да се присъединят към азовците. 

Говорителят на руското военно министерство нарича бойците на отряда нацисти. Самите те признават, че стоят в крайно дясно, но считат себе си за патриоти, а не за фашисти. 

Командирът им бе отведен в брониран автомобил, за да не бъде атакуван от местните за многобройните зверства, предадоха от руското военно министерство. 

Според АП, които имат екипи на място, все още няма доказателства, че полкът е малтретирал украински цивилни. 

От отряда пуснаха видеозаписи как са си помагали в подземията с укриващите се украинци и са давали сладкиши на децата. Руските военни им отговарят, че никой никога не си е позволявал подлостта да се укрива в жилищни сгради, както азовците, за да бъдат разрушавани граждански обекти. В случая не бива да се забравя, че по време на война пропагандата е на съвсем друго ниво.  

АП припомня, че "Азов" е сформиран през 2014 г. като една от многото доброволчески бригади, които искат да подкрепят недостатъчно финансираните и със съмнително ръководство украински военни в борбата със сепаратистите в Източна Украйна, подкрепяни от Русия.

Първоначално батальонът привлича бойци от крайнодесни кръгове и предизвика критики с някои от своите тактики. Настоящите му членове отхвърлиха обвиненията в национализъм и радикализъм. Святослав Паламар, заместник-командир на полка, каза в скорошно интервю от стоманодобивната фабрика, че предпочита термина „патриотизъм“.

За Украйна те са герои, извършили подвиг. Те влязоха в битка с елитните сили на руската армия и значително забавиха настъплението на руснаците на югоизток, каза кметът на Мариупол Вадим Бойченко. 

Неотдавна защитниците бяха помолени от Украйна да прекратят битката. „Страната се нуждае украинските герои да са живи. Това е нашият принцип,” обясни президентът Зеленски. 

Заводът "Азовстал" снимка Ройтерс
Заводът "Азовстал" снимка Ройтерс