Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това са част от парите, намерени при претърсванията по време на акцията в Сливен.
Това са част от парите, намерени при претърсванията по време на акцията в Сливен.

Симеон Симеонов пращал роми да продават цигари в Англия, там се регистрирали като безработни и му носили милиони

Разследващите намерили кашон с пачки в различни валути

Пари, злато и други ценности за над 1 млн. лв. са иззети при акцията срещу престъпната група на Симеон Симеонов-Салим в Сливен, който е един от големите босове на контрабандата в Югоизточна България. Това стана ясно от изявленията на прокуратурата и МВР в петък, когато Салим и още 5-има души бяха задържани и обвинени за пране на пари.

Салим се занимава с контрабанда от средата на 90-те. През 2006 г. е осъден за това престъпление, а през 2009 година му е отнето имущество за близо 400 хил. лв. в полза на държавата, научи “24 часа”. Въпреки това Симеонов продължил да се занимава с контрабанда и пране на пари, да трупа богатства и да живее охолно, без да има доказани доходи за това.

Местните структури на ГДБОП и ДАНС са разследвали Симеонов, членове на семейството му и негови приближени от няколко месеца, посочиха окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов и началникът на антимафиотите в града Слав Добрев.

Основната дейност на Салим и хората му била контрабанда на цигари за Великобритания. Там стековете са продавани на тройна цена. Шофьорите в канала пък се регистрирали като социално слаби на Острова и са получавали помощи. Парите заедно с нелегалната продажба на цигари носили в България и отчитали на Симеон Симеонов. С тях той трупал имоти и купувал скъпи лимузини.

При претърсването на 12 адреса в Сливен разследващите са намерили кашони с пачки в различни валути, злато и скъпоценности. Тарторът на бандата и две от дъщерите му са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, други трима са с мярка “подписка”. 

Симеон Симеонов е известен с богатството си от две десетилетия. Има няколко деца от две жени. Прословут е с пищните сватби и тържества, които организира по семейни празници.

54-годишният мъж няма законен бизнес на свое име. Преди години е търгувал с фирмата си “Славянка” ЕООД, кръстена на името на една от дъщерите му.

Арестът от петък не е първият сблъсък на Симеонов със закона. Осъждан е за контрабанда още през 2006 г. Тогава е признал вината си и е наказан само с пробация. По-големият удар за Салим идва от комисията за отнемане на незаконно имущество, сега КПКОНПИ. Заради разследването за контрабанда отпреди 15 г. е започнала проверка на доходите му. Искът, който е внесен в съда, е за близо 800 хил. лв., на колкото са оценени имоти, коли и налични средства на Симеонов и фамилията му, за които не може да докаже произход. Тогава се опитал да оправдае богатството си със заеми, както и с доходи от строителни бригади в чужбина в началото на 90-те, но номерът не минал. През 2009 г. окончателно му е отнето имущество за половината от сумата на иска. Тогава държавна собственост стават два негови апартамента в Сливен, лек автомобил, бус, както и 270 хил. лв.

Наказанието по делото за контрабанда и отнемането на имуществото обаче не трогнали Салим. Продължил с престъпния бизнес. Според хората в Сливен дълги години той се ползвал с протекция от местните власти. Две от дъщерите му дори работили в държавни структури.

След обвиненията за пране на пари процедурата за проверка на имуществото му ще се задейства отново, защото прокуратурата ще сезирана отново антикорупционната комисия.