Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Категорично нямаме проблеми с РС Македония в НАТО Министърът на отбраната Драгомир Заков СНИМКА: Архив

"Категорично нямаме проблеми с РС Македония в НАТО, все пак това е организация, която е създадена да решава пролемите, не да ги създава. Сътрудничеството между министерствата на отбраната и въоръжените сили на двете страни може да се представи като пример за това как трябва да се развиват двустранните отношения. С техния министър се разбрахме вече да обучаваме и македонски военни медици, разширяваме и обучението на техни кадри във Военната ни академия". 

Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той сподели, че не е очаквал войната в Украйна да е кратка, тъй като бил наясно, че украинските въоръжени сили имали способности и нямало токова лесно да се предадат.

"Изводите след посещението на украинската делегация у нас са, че българските военни заводи имат капацитета да подпомогнат украинската страна с ремонт на бранирана техника - танкове, бронетранспортьори", добави Заков, според когото в България още е е пристигнала техника за ремонт. "В момента текат преговорите на равнище фирми, не между държавите", съобщи министърът. И обърна внимание на дефект в нашето законодателство - че не можем да обменяме военна техника с друга държава. "За мен това е недопустимо, а защо е допуснато, също нямам обяснение. Министерството на отбраната ще настоява да такава възможност - правителството да разполага с такова имущество и да го обменя със съюзнически страни. Към момента само парламентът със свое решение може да го разреши", категоричен бе Заков.

Той отново бе категоричен, че към момента няма пряка военна заплаха за България, но имало сериозни рискове. "Най-големият риск е от разпространяване на войната извън територията на Украйна, другите рискове са свързани с хибридните и кибер атаки, които внасят разделение сред обществото", допълни военният министър.