Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нови доказателства по делото за убития от дете внук на Тома Томов представи Татяна Дончева Адвокат Татяна Дончева и дядото на загиналото дете Тома Томов пред съда

Делото тръгна пак, след като Софийският апелативен съд отмени присъдата по него

Ново дело за смъртта на 8-годишния внук Томи на бившия депутат и прокурор Тома Томов тръгна в четвъртък във Врачанския окръжен съд.

Това се наложи, след като Софийският апелативен съд отмени през април произнесената присъда на Димитър Йотов от Мездра. Той беше осъден на 6 години затвор за немарливо държане на оръжия, вследствие на което 8-годишният му син произвел смъртоносен изстрел и убил връстника си.

Дядото на застреляното момче Тома Томов и до ден днешен е убеден, че майката на стрелеца е помагала тялото на внука му да бъде изнесено извън къщата на Йотови, както и в почистването на кръвта в стаята, в която момчето е било простреляно.

“Няма как 8-годишно дете да не се уплаши, след като е застреляло приятеля си, и да бъде толкова хладнокръвно в прикриване на следите - категоричен е Томов. - Според мен

разследването не си свърши работата докрай

и не разкри съучастието на Михаела в този случай.”

Прокурори, следователи и много от участниците в последвалото дело също са подлагали на съмнение, че 8-годишно момче може да изнесе тялото на съученика си на улицата. А после да почисти всички следи в къщата и по плочника към улицата.

И в съда във Враца се наложи делото да се гледа 2 пъти, след като преди края му почина председателят на тричленния състав Иван Маринов. Присъдата бе произнесена при новия председател Петя Вълчева и двамата съдии от предишния състав.

“Именно това е бил основният аргумент на апелативните съдии да върнат делото за ново разглеждане - каза Томов. - Според тях е трябвало да се смени целият тричленен състав след смъртта на един от тях, но това според мен са изсмукани от пръстите доводи, защото не са обосновани юридически.” Веднага

след присъдата Йотов влезе в затвора,

но след решението на апелативните съдии бе пуснат на свобода. Неговият адвокат Явор Нотев настоява пред апелативните съдии и на новото дело във Враца, че срещу обвиняемия трябва да отпадне квалификацията на случая като особено тежък. Ако това се случи, Йотов би могъл да получи само условна присъда.

Като нов защитник на почерненото семейство адвокат Татяна Дончева обаче внесе в съда контраискания, формулирани като нови доказателства по делото, заради които се иска по-голяма присъда за Йотов.

След двучасови дебати и доста разгорещени словесни престрелки между защитниците Врачанският окръжен съд прие представените нови доказателства и ще обяви решението си в двумесечен срок.

“Същината на новите доказателства е, че

подсъдимият изобщо не е имал разрешение за лов,

въпреки че излизал с местната дружинка - каза Татяна Дончева. - Но неговите 4 пушки, от които две ловни карабини, са били на най-различни места из къщата му, извън каса или заключено помещение. Така е имало предпоставка да пострада всеки член от семейството или негови гости.”

Според Дончева най-страшно било напълно безотговорното поведение на Йотов, който обучавал сина си още от 5-годишен да борави и да стреля с пушките му. По въззивното дело сега са представени категорични доказателства, включително показанията на 8-годишното момче, че е обучаван на стрелба от баща си.

На 8 януари вечерта през 2021 г. жена, която се прибирала от пазар, намира на ул. “Сливница” в Мездра проснатото на асфалта безжизнено тяло на дете. Разпознава го като внука на бившия депутат и ромски лидер Тома Томов, който живее на съседната улица.

Първоначално от полицията бе съобщено, че Томи е загинал след игра с пиратки. След огледа в къщата на Йотов и след аутопсията на детето става ясно, че то е починало след изстрел от ловна пушка. На врата му имало голяма рана, довела до смъртта му.