Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

От Румина Димитрова

Както е казвал Рейгън на Горбачов: “Бутнете тази стена”, призова Тома Биков

“Аз, когато съм влязъл в политиката, съм приел, че ако гражданите искат да ни набият, ще ни набият. Единственият начин е да не даваш мотиви за това”.

Това обяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов от парламентарната трибуна. Изказването му дойде по време на дебатите за оставката на зам.-шефа на НС Мирослав Иванов, поискана от ГЕРБ. 

Иванов обясни, че парламентът е мястото, което създава законите и трябва да пази конституцията и се възмути, че на входа му са поставени железни врати (б.а. - те бяха монтирани през уикенда по настояване на Националната служба за охрана).

На следващия председателски съвет внимателно трябва да обсъдим железните врати, защото това също е част от цялата традиция и нашия конституционен модел, достъпа на гражданите и как той изглежда, категоричен бе той.

Резултат от подхода ви е и решетката, за която говорите. Вчера разбрахме за нея, вие не сте длъжни да ни информирате, но вие също сте бил изненадан. В следствие на параноя е тази решетка. Безумно е надупчена сградата паметник на културата. Сложете решетки и на прозорците и така всички ще сме зад тях, както обещавахте с идването си. Поемете инициативата и ги махнете. Не виждам защо трябва да се обсъжда на председателски съвет. Кой там ще каже - много ми харесва тази решетка, ще я оставим. Както е казвал Рейгън на Горбачов: “Бутнете тази стена”, скочи в отговор Тома Биков от ГЕРБ.

Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента
Железните врати, които бяха поставени на входа на парламента

Аз държа на това, което казах - да го обсъдим на председателски съвет, защото може да има някакви съображения, препоръки. Аз, когато съм влязъл в политиката, съм приел, че ако гражданите искат да ни набият, ще ни набият. Единственият начин е да не даваш мотиви за това. И архитектурата на тази сграда е част от конституционната динамика в страната и затова трябва да се подхожда внимателно към нея, настоя Иванов.