Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОБНОВЯВАНЕ: Законното барбекю ще изникне зад новата ограда в Сарая. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ОБНОВЯВАНЕ: Законното барбекю ще изникне зад новата ограда в Сарая. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Ахмед Доган вече си има чисто нова законна ограда около Сарая, в който живее, установи екип на "168 часа" при проверка на място.
Старата бе съборена в началото на тази година заедно с КПП-то към двореца на Сокола и барбекюто в двора.
Освен това модерни строителни материали са струпани на мястото, където беше незаконното барбекю с двата нужника. Те също бяха премахнати. До пролетта на следващата година на мястото на старото барбекю ще се издигне чисто ново, този път в съответствие с всички норми, а към него ще има и модерна тоалетна, показват одобрените от всички власти проекти за строежа му.
Пухкав сняг е покрил Сарая на Доган в полите на Витоша в края на декември, за разлика от калта и мръсните локви по софийските улици. На ул. "Стар беловодски път" в кв. Бояна вече няма и помен от
ламаринената ограда и купищата строителни отпадъци
след като през март се наложи двуметровият зид, барбекюто в двора на Сарая и КПП-то пред него да се срутят, защото са незаконно построени.
Животът в т. нар. Представителен дом на асоциацията на общините тече в обичайния си ритъм. Един от 24-те офицери от НСО, които охраняват Доган на смени, удобно се е разположил в чисто новата си кабинка на входа. Проверява документите на прислугата и сторителните работници, които имат още работа по възстановяването на блясъка в Сараите след посещението на багерите през март.
"фактът, че сме изградили оградата, означава, че всичко е законно, но не смятам, че вие сте човекът, на който да давам обяснения. За строежа на барбекюто не сме решили още, но ще бъде изненада. Съжалявам, но сега имаме много работа" - казва пред "168 часа" новата управителка на фирмата, която държи собствеността на Сарая, Нина Петрова-Кашкина.
Още незасъхналият бетон на новата ограда около двореца обаче крие и последния етап от строителните дейности, въпреки че Нина Петрова не желае да разкрие изненадата. Там вече са подготвени материалите за градежа на модерното барбекю, в което Доган ще приема политици, бизнесмени и приятели.
Освен новите постройки Сарая се е сдобил и с модерна охранителна система. За целта е наета фирмата, която е изградила подобни съоражения в президенството, всички министерства, Народното събрание и посолствата на големи държави в България.
Въпреки всички инвестиции в строителство и сигурност, отчетът на фирмата - собственик на Сарая "Делта Епсилон", показва, че през изминалата година обектът е работил на загуба. Това не е изненада, защото там не се допускат платежоспособни клиенти, а само гости на Ахмед Доган, които едва ли плащат за престоя и удоволствията там. Това не пречи на "Делта Епсилон" да дава заплати на 21 души - готвачи, бармани, чистачки и друг обслужващ персонал.
"Нищо не мога да ви кажа, защото вече не съм в управлението на фирмата. Акционер съм в "Делта Епсилон", но не се занимавам пряко, други неща са ми на главата" - казва съсобственикът на "Делта Епсилон" Красимир Дюлгеров, потърсен за повече подробности за новите градежи. Върху него се стовари тежестта на обжалването на заповедите за премахване на старото барбекю.
Всъщност проектите за новите барбекю, ограда и КПП бяха подготвени още докато се разрушаваха старите. Те бяха бутнати от софийската строителна фирма "Миртал", наета за това от "Делта Епсилон", която е собственик на имота по документи. Тогава шефът на "Миртал" Вихрен Василев сподели пред "168 часа", че след
бутането на незаконните стари постройки
предстои вдигане на нови, разрешителните за които бяха пред разглеждане още през април тази година.
Тогава от "Делта Епсилон" бяха внесли проектите си за одобрение в ДНСК и Столична община. Те са гледани под лупа заради обществения интерес.
"Всичко с документите беше изпипано до най-дребния детайл. Беше дадено и разрешение за строеж на новата ограда и КПП, с условието, че трябва да се разчисти терена от отпадъците" - казва източник на "168 часа" от Министерстното на регионалното развитие и благоустройство.
Тихомълком и в нулев обществен интерес в късната есен на тази година временното ламаринено ограждение около Боянкия сарай е премахнато и сградата се сдобива с чисто нова и красива ограда, изпипана в бяло. Това се налага и поради друга причина. На мястото, където е Сарая, канализацията често дава фира и пороите от планината заливат неоградените дворове, каквато опасност дебнеше свърталището на Доган, ако не вдигне здрав зид.
Скандалът с незаконните постройки в сараите на Доган тръгва преди 2 години. Тогава общинският съветник от ДСБ Димитър Бъчваров пита кмета Бойко Борисов относно имотите на "Стар беловодски път" 46. Следва проверка на общинарите от район Витоша. В отговора си до Столичния общински съвет бъдещият премиер отговаря подробно за проверките. Там става ясно, че без строителни книжа са: барбекю със санитарен възел и навес; 2 КПП-та за охрана; парник от метална конструкция и стъкло, както и плътна ограда с височина 2,4 м. Общинският съветник Димитър Бъчваров пита още дали Ахмед Доган е отразил в данъчните си декларации недвижимо имущество в Сарая, но се оказва, че няма.
Имотът за строеж
 на Сарая е купен
 от наследник
 на масов убиец
От справката на Бойко Борисов до Общинския съвет излиза още един любопитен факт. За да построи Сарая, фирма "Акома", активен участник в сделки с държавния резерв, купува терена от инж. Николай Лев Главинчев през 2001 година. Той е наследник на незастроения имот в полите на Витоша от баща си - Лев Главичнев, който е комендант на Народната милиция след 9 септември 1944 г. Известен с това, че лично ликвидира офицери, интелектуалци и общественици, които са врагове на комунизма.
Информацията за незаконните постройки в Сарая на Доган е изпратена по компетентост в ДНСК, за да се предприемат действия по събарянето на оградата, КПП-то и барбекюто с нужника. Заповедта за събарянето им е издадена през август 2009 година, когато Бойко Борисов вече е премиер и командва изпълнителната власт. Собственикът на имота, фирмата "Делта Епсилон", започва да обжалва в съда. В решението на административните съдии от София за спорното барбекю е записан любопитен факт, свързан с тоалетната към барбеюкто.
Кенефи-фантоми
 "При извършената констатация за идентичност с представения в съдебно заседание на 04.05.2010 г. оригинал на скицата съдът констатира, че върху чертежа със син химикал в долния десен ъгъл е изчертан навес-барбекю с посочени отстояния. Санитарни възли не са обозначени. Изграждането на тоалетни е било позволено в самата жилищна сграда, т.е. външни тоалетни не са били допустими за водоснабдени райони, какъвто е кв. Бояна. За изграждането на навеса, барбекюто и тоалетните се изисква разрешение за строеж, а за тоалетните - и одобрен проект, каквито не са издавани от компетентните органи" - пише в акта на магистратите, с който потвърждават заповедта за премахване на незаконните постройки. Въпреки че не е посочен в оригиналните скици, нужникът е факт и е съвсем реален, констатират проверяващите. Оказва се, че въпреки всичко, дори със
син химикал
барбекюто фигурира в строителните книжа, но не са отбелязани двете тоалетни-фантоми, така нужни за посетителите на барбекюто след обилните вечери с печени агънца.
"В югоизточния ъгъл на имота е изпълнен навес - барбекю и санитарен възел, с Г-образна форма, с външни размери 9/9 м, широчина 3 м, височина 3,90 до 3 м. В северната част на навеса са изпълнени два броя тоалетни - масивни. Строежът е изпълнен в периода 27.06.2002 г. - 17.11.2003 г. от предишен собственик - "Акома ЕООД" - пише в протокола на работната група от ДНСК, извършила проверката през август 2009 г.
Един от големите проблеми на барбекюто е, че е залепен до оградата на Сарая, което не е вписано в строителните книжа и е незаконно.
След серията обжалвания през март "Делта Епсилон" най-сетне се принуждава да събори оградата, барбекюто и КПП-то, като наема строителна фирма за това. Днес проблемът с нужниците фантоми вече е в историята. В новите проекти на Сарая тоалетните ще са съвсем законни.
Друга любопитна подробност излиза от справка в имотния регистър, която показва как са закупени парцелите за строежа на Сарая.
След като купува имота от наследника на Лев Главинчев, фирма "Акома", тогава собственост на Арбен Хавальов, започва на части да продава сградата и теренът около нея на "Делта Епсилон". Това се случва през 2004 година.
За 1000 квадрата от двора сделката е осъществена чрез замяна. "Делта Епсилон" се сдобива със земята, като дава на "Акома" товарен автомобил "Ифа", модел W 50. Съществуват две възможности за нереалистичната сделка. По това време фирма "Акома" активно сключва договори с Държавния резерв за тонове зърно и камионът му е бил необходим за това. Другата е далеч по-реалистична. Замяната е фиктивна между свързани лица. Днес този остарял физически и морално товарен автомобил може спокойно да се намери на пазара на цени между 2 и 3 хиляди лева, предимно за скрап.

 

 

Собственикът на хотела делял общ офис с депутат

Сараят в Бояна, където живее лидерът на ДПС Ахмед Доган се сдоби с печална слава през 2008 година, когато там се самоуби дясната ръка на Сокола Ахмед Емин. Делото за смърта му вече е историята, след като бе прекратено от районната прокуратура в София. Историята на Сарая обаче продължава да се развива.
Днес собствеността на имота, който ту е хотел, ту е дом на "Сдружение Толерантност", е на фирмата "Делта Епсилон". Тя също има интересна история. Създадено е през април 2004 година. Акционери там са Красимир Дюлгеров и Румен Асенов, собственик на мощната строителна фирма "Иса Инженеринг", свързвана с обръчите около ДПС. Дъщерята на Асенов Анюта е дългогодишен съветник в екипа на президента Георги Първанов и член на Съвета за електронни медии.
В началото фирма "Делта Епсилон е регистрирана в Своге. Адресът на новоучреденото дружество съвпада с този, на който са посочени множеството фирми от обръча на бившия кмет на града, бивш областен управител на София, а днес депутат от ДПС Емил Иванов. След като се регистрират, започват да купуват на части постройката на Сарая от "Акома" на Арбен Хавальов, и през 2005 година "Делта Епсилон" вече мести седалището си на адрес "Стар беловодски път 46" в квартал "Бояна". Там вече като гост на хотела живее Доган, а по-късно при него се нанася и приятелят му Гюнай Сефер, когато става дуепутат през 2009 година.
Хотелската част на Сарая е с категория 4 звезди, а ресторантът и бара към него са с по 3. Постройката продължава да се охранява от гардове на НСО, които се грижат са сигурността на Доган години наред. Все още службите не са се произнесли, че има опастност за живота на Сокола, и той продължава да движи с държавни пазачи, които се редуват на смени да вардят и Сараите.
От тази година освен Красимир Дюлгеров и Румен Асенов в управата на "Делта Епсилон" е вписана като член на борда на директорите и представител 31-годишната Нина Петрова-Кашкина, под чието ръководство са изградени и новите придобивки на Сарая.

КУЛИНАР: Ахмед Доган отново ще има възможност да се наслаждава на вкусна скара, след като и новото барбекю изникне в двора му. сн. в. "Труд"
КУЛИНАР: Ахмед Доган отново ще има възможност да се наслаждава на вкусна скара, след като и новото барбекю изникне в двора му. сн. в. "Труд"
РУИНИ: Грозната гледка от разрухата край дома на Доган вече е в миналото. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
РУИНИ: Грозната гледка от разрухата край дома на Доган вече е в миналото. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
КРАСОТА: Така изглежда Сарая на Доган в Бояна с новата, вече законна ограда.
КРАСОТА: Така изглежда Сарая на Доган в Бояна с новата, вече законна ограда.
СЪРАТНИЦИ: Депутатът Емил Иванов гордо крачи в парламента до другия обитател на Сарая - Гюнай Сефер.
СЪРАТНИЦИ: Депутатът Емил Иванов гордо крачи в парламента до другия обитател на Сарая - Гюнай Сефер.