Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

21-годишен руски войник призна в съда, че е застрелял цивилен велосипедист Руският войник Вадим Шишимарин по време на първото дело за военни престъпления от началото на инвазията на Русия в Украйна.

Командир на руски танк се призна за виновен, че е застрелял 62-годишен мъж, докато е карал велосипеда си по селски път, в първия процес в Украйна за военни престъпления, извършени по време на руската инвазия, пише в. "Гардиан".

21-годишният Вадим Шишимарин седеше с безизразно лице, докато прокурорите излагаха подробни обвинения, че е стрелял с АК-47 по невъоръжения велосипедист от прозореца на кола в североизточната област Суми в края на февруари.

Прокурорите свършили работата си доста бързо. Изключително необичайно е да се проведе процес, докато конфликтът все още е в ход. Безпрецедентно е и делото да тръгне в рамките на само няколко седмици. 

Британският вестник пише, че за Украйна приоритет е търсенето на справедливост за зверствата, извършени от руските войски. Прокурорите рискуват собствения си живот, за да съберат доказателства за военни престъпления дори в райони, които все още са застрашени от вражески сили.

Делото се гледа от трима съдии, които трябва да вземат единодушна присъда, за да бъде осъден заподозреният. За умишленото убийство 21-годишният войник е заплашен от доживотен затвор.

Ще бъдат изслушани и двама свидетели. Единият е съпругата на жертвата, която беше в съда, за да гледа как Шишимарин признава убийството на съпруга й, а другият е руски войник, който бил в колата по време на стрелбата.

Шишимарин идва от югоизточната руска област Иркутск и е бил командир на танковата дивизия Кантемировская в деня на убийството - 28 февруари, в село Чупаховка.

Прокурорите твърдят, че група руски войници стреляли по цивилно превозно средство, след като техният конвой бил атакуван от украинските сили. По-късно се натъкнали на невъоръжената жертва, която говорела по телефона си само на няколко десетки метра от собствения си дом.

Един от мъжете в колата каза на Шишимарин „да убие цивилния, за да не докладва на украинските защитници“.

Това указание за откриване на огън не е дадена от висшестоящ не може да се счита за военна заповед, която можеше да го предпази от отговорност, каза пред журналисти прокурор Андрий Синю.