Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отговорни са за убийствата на стотици, но спецслужбите пазят в тайна данните си за тях

Пет екстремистки групи, за които се смята, че вече не съществуват като организации, ще бъдат премахнати от черните списъци на САЩ. Крайните движения, които преди години попадат в американските досиета в графата "значителна заплаха", са отговорни за убийствата на стотици, ако не и хиляди в Азия, Европа и Средния изток.

Към днешна дата службите под подчинението на президента Джо Байдън имат категорични данни, че криминалните формирования вече не са активни. Според администрацията на държавния глава те не контролират териториите си, тъй като по-голямата част от бойците им са загинали.

Дали решението ще бъде възприето положително?

То със сигурност ще получи отпор от страните, където тези групи са организирали кървавите атаки. Близките на жертвите, както и неправителствени организации най-вероятно ще критикуват Държавния департамент. Според тях все още има бойни единици, които продължават да са сериозна заплаха за мирното население.

Според официалното съобщение на властите екстремистките банди, които ще бъдат заличени, са баската сепаратистка организация ЕТА, японският култ "Аум Шинрикьо", радикалната еврейска група "Кахане Чай" и две ислямски формирования, които са действали в Израел, палестинските територии и Египет.

"Вписаните за тероризъм пет групи ще бъдат официално премахнати, когато решението за това бъде публикувано във Федералния регистър, което се очаква тази седмица - обясниха от администрацията на Байдън. - Отмяната няма да се отрази на санкциите ни срещу тероризма, които остават актуални и достоверни. Няма да има никаква промяна и в политиката ни спрямо минали дейности на която и да е от тези организации."

От департамента уточняват още, че мотивите за решението им се основават на преглед върху списъка, които по закон се прави на всеки пет години. Според изводите на специалистите се решава дали определените групи все още са активни, извършват терористични актове през предходните пет години и дали премахването или запазването им списъка би било в интерес на националната сигурност на САЩ.

"Съгласно закона държавният секретар може да премахне формирования, които смята, че вече не отговарят на критериите", допълват в официалната позиция.

Какви ще са последствията за крайните движения?

Те ще бъдат освободени от редица санкции, които са им наложени, след като са били включени в черния списък. Сред тях - замразяване на активите и забрани за пътуване в САЩ, забрана за всички американци да предоставят на групите или техни членове каквато и да било материална подкрепа като пари или медицински грижи.

От публикации става ясно, че всички организации, с изключение на една, са определени за чуждестранни терористични банди през 1997 г. Те са част от списъка от 25 години насам, а откакто е създаден той, са отпаднали едва 15 организации.

Конкретните мотиви, довели до решението за изключването на формированията, остават неизвестни. Те попадат в класифицирани раздели в графата "СЕКРЕТНО". Тяхното съдържание може да се споделя само между висши служители на департамента на САЩ и то с нужните разрешения, но не и с правителства на други страни.