Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бандата на Илко П. бе разбита на 11 май. Снимка:МВР
Бандата на Илко П. бе разбита на 11 май. Снимка:МВР

Районна прокуратура Бургас протестира определение на съда, с което бе взета мярка за неотклонение „домашен арест“ за трима от разбита банда за изнудване и наркоразпространение. Илко П., Б.Д. и Т.П, арестувани зрелищно на 11 май, са обвинени за това, че противозаконно са принуждавали друго лице да извърши действие против волята му – да поеме имуществено задължение в размер на 1200 лева на месец. За да се случи това, пострадалият е бил заплашван с нанасяне на телесни повреди, уточниха от прокуратурата.

Престъплението е осъществено в периода от 20 декември 2021 г. до 11 май т.г. в Бургас. Престъпното деяние е извършено при условията на продължавано престъпление и при съучастие между обвиняемите. Всеки от тях е имал определена роля, като Илко П. е бил подбудител, а другите двама действали като извършители.
Илко П. е привлечен в качеството на обвиняем и за това, че противозаконно принудил друго лице да извършва действия против волята си – да купува от него и да продава в негова полза наркотични вещества. Той го заплашил, че ще го  обезобрази и ще запали автомобила му. 
В протеста на прокуратурата е посочено, че съдът не е отчел важни обстоятелства, чувствително завишаващи интензитета на опасността за извършване на ново престъпление от страна на обвиняемите лица.

Обвиняемият Б.Д. е осъждан през 2016 г. за причинена „средна“ телесна повреда. По отношение на него се води и друго досъдебно производство за осъществена принуда, с използване на нож, както и за причиняване на телесна повреда, чрез нанасяне на удари с юмруци. Факт който не е отчетен в съдебното определение, коментират от държавното обвинение.

Обвиняемият Т.П. е многократно осъждан за различни престъпления, бил е и в затвора за грабеж. Престъпната му дейност започнала още докато е бил непълнолетен. Тези характеристични данни противоречат на извод на съда, че по отношение на Т.П. не е налице висока степен на лична опасност, заявяват от прокуратурата.

Възможността обвиняемият Илико П., смята за тартор на бандата, да извърши ново престъпление също е голяма, категорични са от районната прокуратура. И припомнят, че спрямо него се води производство за лидер на ОПГ в Специализирания съд в  София. В протеста е посочено, че взетата мярка за неотклонение „домашен арест“ не е адекватна и по друга причина. Престъплението изнудване е извършвано и по телефона. С така определената мярка за неотклонение всеки от обвиняемите лесно би се сдобил с телефон и би имал възможност да осъществи контакт със свидетели, част от които са непълнолетни. Така би могъл да осъществи влияние върху тях, посочват от прокуратурата. Съдебното заседание в окръжния съд е насрочено за 20 май 2022 г.