Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев в студиото на "Панорама". Кадър БНТ.
Асен Василев в студиото на "Панорама". Кадър БНТ.

"Залагаха, че правителството ще падне при приемането на бюджета, продължават да залагат и да губят". Това заяви  вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в "Панорама" по БНТ.

"Очакваме да видим на 20 май плащането на Гърция и какво ще се случи там". Така той коментира защо България и Полша първи са били засегнати от спирането на руския газ.

По думите му "Газпром" се опитва да намери вариант за плащане, по-различен от това, което са предложили, но от ЕК все още се чува, че всички схеми, предложени от "Газпром", са в нарушение на санкциите, каза вицепремиерът.

"В момента текат преговори със САЩ за дългосрочни доставки на газ. Цените на борсата в момента не са нормални, дължат се на повишеното търсене от страна на Европа и войната в Украйна", допълни Василев.

Той каза още, че ЕК ще даде изключение за санкционния пакет за внос на руски петрол за България, в противен случай страната ни ще наложи вето. Обясни, че в случая с газа решението е на "Газпром".

"Този еднократен шок, който се случи септември, октомври, ноември, декември, цените ще си останат на тези нива", прогнозира финансовият министър.

Василев каза още, че антикризисните мерки са започнали с бюджета - вдигната е минималната заплата, пенсиите - изпреварващо. Детските градини станаха безплатни, инвестира се в здравеопазване, образование, имаше компенсации за газа за битовите потребители, за електроенергия за бизнеса, отчете още Асен Василев.

"Новият антикризисен пакет ще омекоти удара върху най-бедните, изпреварващо на инфлацията", допълни вицепермиерът.