Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Помагат на Иван Славков да се облече в съда.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Помагат на Иван Славков да се облече в съда. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

МВР продава една от пушките му на немец, но твърдят, че е претопена

До края на живота си пази копие от ключа за килията, в която лежи през 90-те

Преди 26 години през април и май едно от най-шумните дела е срещу Иван Славков-Батето. Той беше обвинен в незаконно притежание на 2 револвера, 3 пушки и патрони за тях и за присвояване на 14 410 лв. и 41 стотинки държавни средства. Делото подробно е отразено от фотографа Иван Григоров през 1996 г.

"Считам, че има определени нарушения, но не съм извършил престъпление - категоричен е тогава Батето пред следователя Калин Белчев. - Първо, не си спомням да съм придобивал нещо след 1980 година. И второ, никога не съм крил оръжието си."

Всъщност още на 18 януари 1990 г. при първия обиск в дома му на столичния булевард "Толбухин" то е иззето. В кабинета му в метален шкаф са открити револвери "Колт" и "Наган", въздушен пистолет "Валтер” и три кутийки метални сачми за него. В библиотечен шкаф са намерени също автоматична пушка "Колт АR15", пушка "Уинчестър", ловна пушка успоредка, ловна пушка надцевка и въздушна пушка "Хаенел", както и кутии с патрони.

Съпругът на Людмила Живкова обяснява по-късно, че

арестът му е поръчан от Андрей Луканов,

за да атакуват Тато. Главният прокурор Иван Татарчев лично се заема със случая и е твърдо решен да вкара Батето зад решетките за много години, но не успява. Докато се точи делото обаче, са разпитани 56-има свидетели, преровени са дори и кошчетата в олимпийския комитет. Мерят големината на вилата му, претърсват апартамента и колекциите му. 10 следователи и 5-има прокурори изписват 42 тома. Десетки вещи лица правят балистични и счетоводни експертизи.

Двамата мъже са част от 56-имата разпитани свидетели.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Двамата мъже са част от 56-имата разпитани свидетели. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

Най-нелепото е, че докато тече процесът, става ясно, че половината от пушките липсват, защото са претопени от МВР без разрешение. Това обаче е официалното становище. Всъщност ценните оръжия са продадени за хиляди долари.

Съдия Илиян Василев и двете пушки, приложени като веществени доказателства.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Съдия Илиян Василев и двете пушки, приложени като веществени доказателства. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Част от иззетите пушки на Батето.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Част от иззетите пушки на Батето. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

"Колекцията ми бе напълно законна. По всички правила. Но вероятно съм искал да вдигна въстание и заради това ми я отнеха – казва Иван Славков след края на процеса. - След това изведнъж се оказа, че е претопена. А имах пушката на знаменития мексикански бунтовник Панчо Виля. Лично в Казанлък я възстановиха. Сигурно струва милиони."

Според разследване на "24 часа"

МВР продава една от пушките му на немец

две години преди делото да влезе в съда. На 13 април 1992 г. няколко полицаи подписват акт за брак на голямо количество оръжие, което се предава на "Стомана" (Перник) за претопяване. По документи сред тях е и колекцията на Иван Славков.

Иван Славков седи заедно с адвоката си Георги Гатев. Правата жена с очилата е адвокатката му Ина Лулчева.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Иван Славков седи заедно с адвоката си Георги Гатев. Правата жена с очилата е адвокатката му Ина Лулчева. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

Данните показват, че ювелирната френска пушка успоредка, която му е подарена от композитора Атанас Косев, е продадена от МВР като негодна на германеца Райнер Фьолкер.

Договорът е подписан на 11 октомври 1993 г. от продавача - служба МТОСО към МВР, представлявана от Марин Алексиев, и купувача - фирма SVW-Handelsburo, регистрирана в германския град Пулхайм.

Чуждата фирма купува бракувано у нас оръжие на стойност 24 736 долара, като в документите е посочена и пушката на Батето.

Няколко месеца след сделката обаче председателят на 10-и състав на Софийския градски съд Илиян Василев, който води делото на Иван Славков, иска веществените доказателства да му бъдат предоставени от МВР. Писмото, което получава, го вбесява: "Почти всички доказателства липсват". Той дори

подава сигнал до Главната прокуратура

и вътрешния министър за извършено служебно престъпление, но така и не става ясно какъв е резултатът от това.

Съдиите по делото (в средата е Илиян Василев, който подава сигнал до прокуратурата, че пушките на Батето липсват).
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Съдиите по делото (в средата е Илиян Василев, който подава сигнал до прокуратурата, че пушките на Батето липсват). СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

Преди няколко години скъпоценна карабина, модел 51 от XVIII век, от колекцията на Батето се появи за продажба в един от големите международни сайтове за старинни оръжия. Шедьовърът на оръжейната индустрия - марка "Стивънс", бе обявен първоначално за 18 950 долара, но след това цената му нарасна. Пушката е английско производство, но е била на въоръжение в османската армия повече от 30 години. Тя също бе едно от иззетите оръжия, описани в протокола на МВР, които се смятаха за претопени.

"Това, което се случи с колекцията ми, е престъпление към българската култура – казва зетят на Живков в съда. - Защото оръжията бяха с невероятна историческа стойност. Можех да ги подаря на музея на милицията, ако знаех, че няма да ми ги върнат."

Иван Славков се здрависва с журналиста Захари Главчовски.
СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ
Иван Славков се здрависва с журналиста Захари Главчовски. СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

След 10 години дела Върховният касационен съд слага точка на сагата и обявява Иван Славков за невинен. Главният прокурор Татарчев се принуждава да му поиска прошка и дори през последните години от живота на Батето двамата почти стават приятели.

Бившият шеф на БНТ обаче

решава да търси правата си и предявява иск

срещу държавата за нанесени морални щети в размер на 500 000 лв. Решение на Софийския градски съд от 2006 г. осъжда България да му плати обезщетение от 15 хил. лв. Абсурдното в случая е, че в документа било посочено, че ищецът трябвало да внесе 19 400 лв. разноски по делото. Така, вместо да спечели нещо, Батето връща тези 15 хил. и доплаща още 4400 лв.

Въпреки това до края на живота си софийският бохем пазел копие от ключа на килията, в която е лежал. Копие, което му подарил лично шефът на Централния затвор.