Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Гуцанов: БСП настоява минималната заплата да се качи на 760 лв.

От 1 октомври да има осезаемо увеличаване на пенсиите искат от левицата

„Кабинетът се стреми по някакъв начин да облекчи и без това безкрайно тежкото състояние на всяко едно българско домакинство. Трябва да се направи така, че да има максимална справедливост и това ще се стремим да го постигнем както при представянето на целия пакет от антикризисни мерки, така и при актуализацията на бюджета.“ Това заяви председателят на парламентарната Комисия по транспорт и народен представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов в ефира на NovaNews, като даде пример с антиинфлационните мерки, които се прилагат в Гърция и Испания.

По думите му има много неща, на които от БСП държат, и които се надяват с диалог и разум да бъдат приети: „Нашето виждане е минималната работна заплата да се покачи от 710 на 760 лв. Искаме да има намаляване на ДДС, особено на стоките от малката потребителска кошница, да има таван на енергоносителите и най-вече на регулируемите стоки“, посочи той и допълни, че това е още един път, по който ще бъде облекчено всяко българско домакинство.

За един от най-уязвимите слоеве от населението - пенсионерите Гуцанов обясни, че настояват от 1 октомври да има осезаемо увеличаване на пенсиите със средноосигурителен доход от 2020 или 2021 година.

Според социалиста БСП не се е отказала и от налагане на таван на цените на някои стоки и обясни, че при тази мярка държавата е тази, която ще поеме разликата.

„Трябва да се провеждат разговори с “Газпром“, за да се види ясно кое най-разумното като цена за българската икономика“, категоричен бе Гуцанов и добави, че ако е необходимо ще бъде наложено вето за петрола. „Ние гледаме интереса на държавата и нашата икономика да се развива“, каза още той.

Във връзка с предстоящия протест на работодателските организации и превозвачите социалистът заяви, че всеки има право да протестира, въпросът е да има диалог. „Затова и в Комисията по транспорт съм поканил превозвачите да обсъдим кое е най-разумното и възможното. Диалогът е този, който е ключът за решаване на проблемите, а не протестите“, заключи Борислав Гуцанов.