Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социалният министър Георги Гьоков и неговият заместник Лазар Лазаров
Социалният министър Георги Гьоков и неговият заместник Лазар Лазаров

"И при 100 варианта за вдигане на пенсиите от 1 юли ще има недоволни, защото е невъзможна мисия да се удовлетворят всички. За мен ще е успех, ако от 1 юли успеем да компенсираме COVID добавката от 60 лв. и да ги вдигнем с по-висок процент по швейцарското правило, за да компенсираме инфлацията поне на 100%. А от октомври ги преизчислим, за да възстановим справедливостта. Моят идеален вариант ще струва повече от 5 млрд. лв." Това каза социалният министър Георги Гьоков пред ресорната парламентарна комисия. Той бе категоричен, че тази инвестиция си струва защото по този начин ще се намали ножицата между стари и нови пенсии.  Сега разликата в парите на хора с еднакви доходи и професии, но пенсионирани в различни години, може да стигне и до 50%. 

Във всяка балансирана система, когато се дават повече пари, те са за сметка на нещо друго. Всички искаме високи пенсии, но готови ли сме цената да е вдигане на осигуровките? Не, едното е свързано с другото и трябва да си дадем ясна сметка, каза още той пред депутатите в социална комисия. 

Както "24 часа" писа правителството работи по 10 варианта за увеличаване на пенсиите с актуализацията на бюджета. Най-харесвано в колацията е предложението - от 1 юли пенсиите да се увеличат с 10% чрез завишено швейцарско правило вместо с 6,1 на сто, както бе предвидено в бюджета. Допълнително всички пенсионери да продължат да получават и досегашния COVID бонус от 60 лв., но под ново име - антиинфлационна добавка. Така минималната пенсия с бонуса ще се вдигне с 37 лв. и ще стане 467 лв. Средната пък ще стигне 690,30 лв.

Социалният министър обаче настоява от 1 октомври пенсиите да се увеличат с актуален осигурителен доход. 

Има вариант и те да се вдигнат чрез по-висок коефициент за стаж, който да стигне 1,5. От Коледа  той е 1,35.