Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

За България ще има по-сигурни доставки на природен газ още от лятото. Цената на природния газ почти сигурно от май до декември 2022 г. ще бъде по-ниска от тази, на която купувахме от “Газпром”. Минаха две седмици, откакто газа беше спрян, няма спиране на доставките или ограничаване към предприятията, топлофикациите или някой друг. Освен това “Чирен” се нагнетява, вече минава 20%. Това коментира депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев в кулоарите на парламента по повод посещението на премиера Кирил Петков в САЩ и осигуряването на доставките на газ за страната ни.

На 9 и 10 май премиерът Петков беше във Вашингтон. Посещението беше част от плана на правителството за решаване на проблемите с газа и инфлацията. Договорени бяха доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

Най-вероятно втечненият газ ще преминава през терминал в Гърция, но има няколко възможности. Важното е да на ниска цена, за да бъде изгодни за нас. Важно е да имаме различни източници на газ, за да може да гарантираме енергийната си независимост”, коментира още Мирчев.